Ugly (2013)

Regie: Anurag Kashyap | 126 minuten | thriller | Acteurs: Rahul Bhat, Jayant Gadekar, Abir Goswami, Sandesh Jadhav, Siddhant Kapoor, Tejaswini Kolhapure, Girish Kulkarni, Murari Kumar, Ronit Roy, Anshikaa Shrivestava, Madhavi Singh, Vineet Singh

‘Ugly’ van de hand van een van India’s meest boeiende regisseurs Anurag Kashyap is gebaseerd op ware gebeurtenissen. En dat maakt de film des te schrijnender en indringender. Deze groezelige, stedelijke thriller, die niet onder doet voor films van meesters binnen het genre Quentin Tarantino en Martin Scorsese, vertelt het verhaal van de verdwijning van een meisje van tien jaar, Kali. In de vervuilde, propvolle metropool Bombay wordt zij op klaarlichte dag ontvoerd. Hierna ontrolt zich een ontluisterend beeld van een door en door corrupte samenleving.

Acteur zonder werk Rahul (Rahul Bhat), Kali’s vader, en zijn vriend, casting agent Chaitanya (Vineet Singh), pluizen eerst de omgeving van de plek des onheils af. Maskerverkoper Shrilal (Murari Kumar), die in de nabijheid zijn handeltje drijft, wordt betrapt op het in bezit hebben van Kali’s telefoon. Hij zet het op een lopen en Rahul en Chaitanya gaan in de achtervolging.

Als Rahul en Chaitanya aangifte gaan doen van de verdwijning, worden ze niet geloofd. Sterker nog, politie-inspecteur Shaumik Bose (Ronit Roy) verdenkt Rahul ervan de kwade genius te zijn achter de ontvoering. Hij, de nieuwe love-interest van Rahuls ex-vrouw Shalini (Tejaswini Kolhapure), trakteert Rahul eerst op een ongenadig pak slaag alvorens hem in hechtenis te nemen.

Rahul weet te ontsnappen en probeert zelf zijn verdwenen dochter op te sporen. Iedereen die betrokken is probeert een graantje mee te pikken over de rug van het ontvoerde meisje. Moeder Shalini, haar sjacherende broer Siddhant (Siddhant Kapoor), ‘goede vriend’ Chaitanya en de nieuwe scharrel van Rahul, Rakhi. Allemaal blijken ze op zijn/haar manier zeer geïnteresseerd om losgeld op te strijken en allemaal proberen ze op deze achterbakse manier hun miserabele bestaan op te plussen. De gelegenheid maakt de dief en dieven zijn het!

De alcoholische Shalini, gevangen in een liefdeloos huwelijk met ‘hardline cop’ Shaumik (“Je moet vrouwen kort houden”), Shaumik, die zijn vrouw afluistert en haar opzadelt met een chaperonne, Shalini’s mislukte broer, de met schulden kampende Chaitanya, de gedesillusioneerde Rahul, gefrustreerd maar een liefdevolle vader, die wanhopig aan de bak probeert te komen als serieus acteur; de onderlinge verbanden worden steeds duidelijker en dat maakt ‘Ugly’ tot een intense kijkervaring.

Schuld, wraak, boetedoening. Het komt allemaal langs in dit fraaie staaltje ‘cinema noir’. De menselijke zwakte wordt op onthutsende wijze geschetst. De sfeervolle visuele aanpak, druipend van sarcasme, wordt ondersteund door een heerlijk pulserende soundtrack. Een tot in alle lagen verrot systeem wordt meedogenloos gefileerd. Overall levert de cast een prima prestatie, vooral de  hilarische aangiftescène met de cynische lokale politiechef Jadhav (Girish Kulkarni) is vermeldenswaardig.

‘Ugly’ doet zijn naam eer aan. Een representatie van India als zeer ‘lelijk’ land. Niet voor al te teerhartige zielen. Pittig gekruide kost. ‘Ugly’ mag niet ontbreken op het filmmenu van de ware cinefiel.

Ruud Stift

‘Ugly’ verschijnt dinsdag 18 november 2014 op DVD.