Ugly Dolls – UglyDolls (2019)

Recensie Ugly Dolls CinemagazineRegie: Kelly Asbury | 87 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Jamai Loman, Vajèn van den Bosch, Défano Holwijn | Originele stemmencast: Pitbull, Ice-T, Kelly Clarkson, Blake Shelton, Leehom Wang, Wanda Sykes, Gabriel Iglesias, Emma Roberts, Kelly Asbury, Jane Lynch, Natalie Martinez

Moxy, Wage, Wedgehead, Babo en Uglydog. Grote kans dat deze namen je niks zeggen. Heel wat kinderen zullen echter direct razend enthousiast worden, want zij weten gelijk dat we het hier over de Uglydolls hebben. Uglydolls zijn speelgoedfiguren die er net even anders uitzien dan het gemiddelde knuffelbeest, omdat ze niet helemaal perfect zijn. Sommige hebben een extra oog – of juist maar één oog – andere hebben heel korte armpjes of een plat hoofd. De Uglydolls werden bedacht door ontwerpers David Horvath en Sun-Min Kim. Toen Sun-Min vanwege visumconflicten terug moest naar haar geboorteland Zuid-Korea, stuurde haar geliefde David haar regelmatig brieven (het mag duidelijk zijn dat de poppen al bijna twintig jaar oud zijn en ontstaan zijn in een tijd dat brievenpost nog niet voorbijgestreefd werd door e-mail en social media), die hij ondertekende met een lelijk oranje poppetje. Sun-Min vond dat poppetje zo leuk dat ze besloot er een pluche pop van te maken, als kerstcadeau voor David. Die liet de pop op zijn beurt weer zien aan een bevriende eigenaar van een speelgoedwinkel en de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Inmiddels zijn er zo’n twintig verschillende Uglydolls verschenen, die elk hun eigen karaktereigenschappen toebedeeld hebben gekregen, en komen er steeds meer bij. In de wereld van de Uglydolls – ‘Uglyverse’ – betekent ‘lelijk’ uniek en speciaal en is het iets dat gevierd mag worden. Een boodschap waar kleine kinderen wat van kunnen leren, vinden ze ook in Hollywood. Al in 2011 was er sprake van een film over de Uglydolls, waarbij aanvankelijk Illumination (‘Despicable Me’ en ‘Minions’) en Chris Meledandri (onder meer bekend van de ‘Ice Age’-reeks) betrokken waren. De volgende grote naam die aan het project werd gekoppeld was Robert Rodriguez (‘Sin City’, 2005), die de film zou schrijven, regisseren en produceren. Uiteindelijk zou de regie voor rekening komen van Kelly Asbury, omdat Rodriguez’ andere projecten (waaronder de cyberpunkfilm ‘Alita: Battle Angel’. 2019) meer tijd kostten dan hij had ingepland. Zijn naam staat nog wel op de rol als producent en (mede)bedenker van het verhaal. Asbury heeft zijn sporen in het animatievak verdiend bij Disney en DreamWorks. Als regisseur heeft hij onder meer ‘Shrek 2’ (2004), ‘Gnomeo & Juliet’ (2011) en ‘Smurfs: The Lost Village’ (2017) op zijn naam staan.

Al dat talent en die ervaring is niet echt terug te zien in het eindresultaat, want ‘Ugly Dolls’ is een vrij doorsnee filmpje. In een speelgoedfabriek worden perfecte poppen gecreëerd, die uiteindelijk voorbestemd zijn om bij ‘hun’ kind terecht te komen en geknuffeld te worden. Maar er zijn ook productiefouten; de poppen waaraan iets mankeert. Zij worden via een aparte lopende band afgevoerd naar een achter de fabriek gelegen stortplaats, die ze omgedoopt hebben tot Uglyville en waar ze hun nietsvermoedende leventjes kunnen leiden. Moxy (stem van Kelly Clarkson in de originele versie en Vajèn van den Bosch in de Nederlandse vertaling) is een roze Ugly Doll die nog altijd droomt van de grote wereld, waar ze door een kindje in de armen gesloten zal worden, ook al zegt Ox, de burgemeester van Uglyville (Blake Shelton) dat het een mythe is waar ze in gelooft, Tot ze op een dag met haar vrienden door de afvoerbuis omhoog klimt en ontdekt dat er ook een ‘Instituut van Perfectie’ is, waar de goed gelukte poppen worden klaargestoomd voor hun avontuur in de echte wereld, waar ze een kind blij mogen maken. Maar alleen poppen die slagen voor de beruchte Vuurdoop mogen de mensenwereld betreden. De leider van het instituut is de onuitstaanbare Lou (Nick Jonas/ Jamai Loman), die er alles aan doet om het de ‘Uglies’ onmogelijk te maken hun droom te verwezenlijken.

‘Er is een pop voor ieder kind en voor ieder kind is er een pop’, zingt Moxy. Want ‘Ugly Dolls’ is een kleurige musical in de traditie van ‘Trolls’ (2016), met veel zangers en zangeressen in de stemmencast en veel springerige liedjes waarvan het glazuur van je tanden springt. Overigens worden de figuurtjes prima van stem voorzien door Van den Bosch, Loman en rapper Défano Holwijn (in de rol van komische sidekick Ugly Dog). De overdaad aan kleuren en zoetsappigheid zal vooral bij de allerkleinsten in de smaak vallen; volwassen (mee)kijkers struikelen ongetwijfeld vooral over de soms wel erg flauwe grapjes, het gebrek aan fantasie van de makers en de in principe prima boodschap – omarm je imperfecties, want die maken je uniek! – die aan kracht inboet doordat het wel erg hardhandig door de strot geduwd wordt.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 31 juli 2019
DVD- en blu-ray-release: 4 december 2019