Ultimate Avengers 2: Rise of the Panther (2006)

Regie: Curt Geda, Steven E. Gordon | 76 minuten | actie, animatie, avontuur, science fiction | Acteurs: Justin Gross, Grey DeLisle, Michael Massee, Olivia d’Abo, Marc Worden, Nan McNamara, Nolan North, Andre Ware

Groot in Amerika, onbekend in Nederland. De geschiedenis van The Avengers in een notendop. De Amerikaanse striphelden werden in een ver verleden in ons land uitgebracht onder de titel ‘De Vergelders’, maar tegenwoordig zul je het in de kiosken zonder de comicpersonages moeten doen. Afijn, gelukkig bestaat er het medium dvd, zodat je als die hard fan niet helemaal ‘cold turkey’ door het leven hoeft te gaan. Enter ‘Ultimate Avengers 2’.

Na de gebeurtenissen uit ‘Ultimate Avengers’ ligt het team rond Captain America uit elkaar. De leden gaan ieder hun eigen weg en Thor maakt het helemaal bont, door zich te verschansen in een gebied waar geen levende ziel te bekennen is. Hank en Jan Pym kibbelen de hele dag door en Iron Man is behoorlijk arrogant geworden en doet alles om maar in de picture te blijven. Bruce Banner alias de Hulk is opgesloten in een ondoordringbare cel en Captain America… Tja, Captain America. De held probeert zijn turbulente verleden achter zich te laten en verdrinkt zichzelf in zijn werk. Als het Afrikaanse mini-staatje Wakanda belegerd wordt door een buitenaards ras, de Chitauri, worden de Avengers bijeen geroepen. Met frisse tegenzin besluit de koning van Wakanda, The Black Panther, om de hulp van het superheldenteam te accepteren. De samenwerking valt nog vies tegen.

Realisme of logica hoef je niet te verwachten in ‘Ultimate Avengers 2’. Als je echter op zoek bent naar een film waarin Nazi-aliens, een primitief land dat probleemloos massavernietigingswapen op bestelling maakt en waar bizarre personages met de meest uitzinnige krachten de dienst uitmaken, dan zit je goed bij deze ADHD cartoon boordevol actie. De volle 76 minuten die deze tekenfilm duurt, is gevuld met actie en spektakel. De laserstralen en raketten vliegen je om de oren.

Tussen het knokken door, wordt er kort aandacht besteed aan de persoonlijke beslommeringen van de personages. Hank en Jan Pym hebben relatieproblemen, Captain America is eenzaam en Bruce Banner wordt als een crimineel behandeld. Hoewel er niet al teveel tijd in de problemen wordt gestoken, is het wel boeiend uitgewerkt. De korte verhaallijntjes rond de individuele Avengers houden de non stop actie net even boeiender, omdat je echt gaat geven om de personages. Okay, een complexe karakterstudie hoef je niet te verwachten, maar je begrijpt de puberale houding van Captain America net wat beter. Ook leuk is dat de problemen die in het eerste deel aan bod kwamen, wat verder worden uitgewerkt. De problemen tussen Wasp en Giant Man bijvoorbeeld. De actie zelf ziet er weer prima uit en wordt vol vaart op je afgevuurd.

Valt er nog iets aan te merken op ‘Ultimate Avengers 2’? Zeker wel. Waarom een gedateerd personage als The Black Panther op moet draven blijft een raadsel. De koning van het schijnbaar primitieve Afrikaanse staatje is niet meer van deze tijd. De Afrikaanse bevolking loopt in oude stamkleding rond, terwijl het landje wel over het meest hypermoderne wapentuig beschikt. Waarschijnlijk werd de panther van stal gehaald om de film een multiculti karakter te geven. Veel zwarte superhelden lopen er immers niet rond in het Avengers universum. Maar toch, het fictieve Wakanda mocht best wat moderner afgebeeld worden. Gelukkig is het kostuum van Black Panther wel onder handen genomen, zodat de superheld er in ieder geval een stuk hipper uitziet dan in de stripverhalen. Naast Wakanda, zijn de aliens ook behoorlijk gedateerd. Wat flamboyantere schurken zouden de film wat meer pit hebben gegeven. Na blijven de bad guys wat vlak, omdat ze zo anoniem zijn en geen persoonlijkheid hebben. Jammer. Fans van de Avengers zullen zeker veel plezier beleven aan dit energieke tekenfilmpje, maar de leek zal zich waarschijnlijk flink achter de oren krabben na het zien van zoveel ultieme onzin.

Frank v.d. Ven