Ultraviolet (2006)

Regie: Kurt Wimmer | 83 minuten | actie, horror, science fiction | Acteurs: Milla Jovovich, Cameron Bright, Nick Chinlund, Sebastien Andrieu, Ida Martin, William Fichtner, David Collier, Kieran O’Rorke, Digger Mesch, Ryan Martin, Steven Calcote, Ricardo Mamood, Mike Smith, Clay Cullen, Jennifer Caputo

Cyberninja’s, fotomodellen, hippe housebeats, mannen met raspende stemmen én een schaarsgeklede Milla Jovovich: what’s not to like? Je kan er lacherig over doen, maar ‘Ultraviolet’ is dé nieuwe actiefilm voor een jonge generatie. Flitsend, vlot en knap gemaakt. Terwijl je het als puber in de jaren 80 moest doen met de granieten kop van Arnie of de hoekige centenbak van Sly, kunnen hedendaagse pubers genieten van het poezelige snoetje van Mila Jovovich. Die jeugd ook van tegenwoordig… Wat hebben ze het weer goed!

In ‘Ultraviolet’ is het een trieste bedoening. De aardkloot is getroffen door een hele reeks plagen. De bevolking is flink uitgedund door een hi-tech variant van de pest. Tenminste dat is wat men denkt. Na een nogal drastische ‘schoonmaak’ die doet denken aan wat er gebeurde in het Europa van de jaren 40-45 van de vorige eeuw, zijn er nog enkele ‘zieken’ overgebleven die de slachting hebben overleefd. De survivors bezitten speciale eigenschappen die hen sterker maken dan de doorsnee mens.

Violet (Jovovich) is er een van. De jonge vrouw is woedend en eist wraak. Maar dan verandert haar leven op slag als ze het jochie Six (Bright) ontmoet. Het kind bezit een gen dat de ‘zieken’ kan genezen. Zal Violet kiezen om een normaal leven te leiden of blijft ze als outcast haar dagen slijten?

Okay, verhaaltechnisch gezien doet ‘Ultraviolet’ niets nieuws. Je kunt de film afdoen als een kloon van ‘The Matrix’ en ‘Mad Max’, maar dan doe je de film tekort. ‘Ultraviolet’ wordt nooit al te zwaar op de hand en ook visueel gezien, wijkt de film sterk af van de concurrentie. Regisseur Kurt Wimmer is dol op kleurtjes en dat zul je merken ook. De rolprent verandert constant van kleur en ook felle kleurfilters en frisse decors zijn niet aan te slepen. Om het scherpe palet van geel-, rood- en magentatinten af te maken, gebruikt Wimmer ook photoshop technieken om vormen en structuren te accentueren. Soms komt ‘Ultraviolet’ nogal steriel over en ook sommige actiescénes komen overduidelijk uit een ronkend laptopje gerold. Op momenten kijk je naar een op hol geslagen computerspel, maar wat dondert dat? De film blijft de volle 83 minuten onderhoudend, dankzij de opgepompte montage en Milla Jovovich. Wat de bloedmooie actrice hier neerzet is zeker geen Oscar waard, maar voor een film als deze volstaat het. Als je Milla echt goed bezig wilt zien als actrice, dan kun je beter tragikomedie ‘Dummy’ uit de budgetbak vissen. In ‘Ultraviolet’ is het fotomodel vooral fysiek aan het acteren en eerlijk is eerlijk, dat is absoluut geen straf om naar te kijken. Ze heeft de juiste attitude en haar actiescènes zien er overtuigend uit.

De overige acteurs zijn niet noemenswaardig. Dit is een one woman show. ‘Ultraviolet’ is zeker geen film die je herseninhoud verhoogt, zinnige vragen stelt over deze wereld of een hip bandje of kindsterretje op de kaart zet. Dat neemt echter niet weg dat deze 83 minuten durende thrillride vooral pubers zal aanspreken en voor hen kan dit wel een levensveranderende film zijn. Kom op, geef toe: Wie heeft er in zijn jeugd niet zitten genieten van een domme knokfilm? Zo’n productie die door de serieuze pers de grond in werd geboord, maar talloze jongeren veel plezier heeft geschonken? Denk aan een ‘Commando’ van Arnie of een ‘Nico’ van mister Seagal. Achteraf gezien schaam je je misschien voor die ‘guilty pleasures’ maar het is wel je entreeticket tot de filmwereld geweest.

Wat Wimmer met deze film heeft neergezet is een leuke film, niets meer en niets minder. Door voor Milla als heldin te kiezen, heeft de regisseur een mooie keuze gemaakt. De actrice heeft girlpower. Voor meisjes een rolmodel en voor jongens… Tja, vul dat zelf maar in. Eén blik op dat buikje en je bent verkocht.

Frank v.d. Ven