Un beau soleil intérieur (2017)

Recensie Un beau soleil intérieur CinemagazineRegie: Claire Denis | 94 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas, Nicolas Duvauchelle, Alex Descas, Laurent Grévill, Bruno Podalydès, Paul Blain, Valera Bruni Tedeschi, Gérard Depardieu, Schemci Lauth, Charles Pépin, Tania de Montaigne, Bertrand Burgalat, Claire Tran, Lucie Borleteau, Walid Afkir, Julien Meunier, Suzanne Osborne

Juliette Binoche speelt in ‘Un beau soleil intérieur’ Isabelle, een vijftiger die maar niet gelukkig in de liefde wil worden. Ze is gescheiden en moeder van een – grotendeels buiten beeld blijvende – tienjarige dochter, en aan mannelijke aandacht geen gebrek. Maar de ware liefde, die laat maar op zich wachten, hoe stinkend hard Isabelle haar best ook doet.

Claire Denis, bekend van films als ‘Les salauds’, ‘White Material en ’35 rhums’, filmt de Franse actrice dicht op de huid. Binoche is het stralende, snikkende en wanhopige middelpunt, met wie het makkelijk meeleven is, want mán, wat een losers treft ze aan op haar zoektocht naar Liefde met een grote L.

“Kijk, jij bent heel charmant, maar ik ga mijn vrouw niet voor je verlaten, want die is buitengewoon,” vertelt haar minnaar haar tussen neus en lippen door, net nadat hij de barman heeft afgeblaft om de fles drank NU DIRECT op te ruimen en glutenvrije olijven (!) bij hem te bestellen. Diezelfde man die haar in de openings(-seks)scène vroeg of ze bij haar vorige vriendje wél snel klaarkwam. Die klap in zijn gezicht hadden we ‘m zelf ook wel willen geven.

Volgende poging is bij een acteur, een stuk jonger dan zijzelf, maar bij het eerste gesprek dat we als kijker meemaken is al duidelijk dat dit ‘m ook niet wordt voor Isabelle. Ook nog getrouwd, maar in scheiding, nogal afhankelijk van de fles en hij geeft zelf aan dat hij wel eens gewelddadig wordt. Toch eindigt hun date in Isabelles bed, maar de acteur heeft daar later heel veel spijt van.

En zo gaat Isabelles jacht op de ideale man verder. Het zijn lichtkomische, verontrustende, maar uit het leven gegrepen momenten, met een actrice die de kijker laat vergeten dat ze Juliette Binoche is. Ze is een vrouw zoals velen, zonder extreme verlangens of karaktertrekken, hooguit te onzeker. Ze hunkert alleen maar naar iemand om de rest van haar leven mee te delen en daar tevreden, of nee, gelukkig mee te zijn. Wanneer ze ten einde raad ‘professionele’ hulp inschakelt, heeft Denis, die het scenario schreef met Christine Angot, nog een heerlijke verrassing voor de kijker in petto. ‘Un beau soleil intérieur’ is een fijne Franse film voor iedereen die gelooft dat één plus één meer is dan twee, maar ook voor de happy singles en iedereen daar tussenin.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 november 2017
DVD-release: 20 maart 2018