Un fils (2019)

Recensie Un fils CinemagazineRegie: Mehdi Barsaoui | 92 minuten | drama | Acteurs: Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri, Noomen Hamda, Slah Msadek, Mohamed Ali Ben Jemaa, Qassine Rawane, Jihed Cherni, Nissaf Ben Hafsia, Karim Kefi, Laroussi Zbidi, Rim Chalbi, Jamila Camara, Amor Jmal, Mabrouk Mahdhaoui, Abdellatif Aloui, Tarek Belkherchine, Maram Ben Arbi, Hajer Fehri, Assem Bettouhami, Taher Radhouani, Achref Ben Youssef, Mohamed Ben Youssef

Vader. Moeder. Kind. Liefde. Uit de eerste scènes van ‘Un fils’ spreekt zo’n warmte en geborgenheid, dat je de leden van het gezin direct in je hart sluit. Aziz, de elfjarige zoon van Fares en Meriem, zit bij zijn vader op schoot in de auto en mag sturen. Meriem kijkt vertederd naar haar twee mannen. Liefde. Het fragment gaat naadloos over in een volgende scène, waarin de intimiteit abrupt wordt ingewisseld voor drukte en gezelligheid.

In een park of bos treffen Fares en Meriem een groep vrienden. Er worden moppen getapt, alcohol genuttigd en geproost op het leven. Fares kondigt trots aan dat ze iets te vieren hebben: Meriem heeft promotie gemaakt en start maandag met een nieuwe functie als HR-manager. Het gezin besluit het weekend in Tataouine door te brengen. Op de autoradio sijpelen geluiden van sociale onrust door, dit is Tunesië, net na de Jasmijnrevolutie in 2011. Hoewel het stel wel bezorgd reageert op deze beklemmende berichten, lijkt het ze niet écht te raken. Het is voor hen een ver-van-mijn-bed-show. Dat wordt letterlijk verbeeld door het hotel, waarin ze de nacht doorbrengen, een luxueus verblijf waar je daadwerkelijk in een andere wereld lijkt te vertoeven. De volgende dag, in de auto, vraagt Aziz zijn vader nog één keer zijn favoriete liedje te draaien. En dan slaat het noodlot toe. Een verdwaalde kogel raakt Aziz in zijn buik.

‘Un fils’ volgt Fares en Meriem vervolgens in hun meest wanhopige periode van hun leven: Aziz is in levensgevaar, zijn lever is ernstig beschadigd en het ziekenhuispersoneel doet wat ze kunnen. De machteloosheid van de ouders is zeer overtuigend, niet voor niets viel Sami Bouajila (Fares) meerdere keren in de prijzen op filmfestivals. Ook Najla Ben Abdallah weet haar innerlijke strijd perfect op de kijker over te brengen. Het eerdere moment in de film – Fares die schoorvoetend dan maar toegeeft aan het gezeur van Aziz in de auto – geeft precies die tegenstrijdigheid die ouders zullen herkennen weer – je hebt er echt álles voor over als je zieke kind maar weer beter wordt.

Het scenario is één van de sterke punten van deze film; net als je denkt te weten waar het verhaal naartoe gaat, komt Mehdi Barsaoui met een verrassing op de proppen. En ook dan blijft de uitkomst onvoorspelbaar; je hebt geen idee hoe deze mensen aan het eind van deze film er aan toe zullen zijn. Het verhaal is familiedrama en politiek/sociale thriller ineen. Dit in combinatie met de vakkundige regie – onvoorstelbaar dat dit Barsaoui’s eerste speelfilm is – maakt dat ‘Un fils’ je continu op het puntje van je stoel houdt. Heel mooi.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 september 2020
DVD-release: 11 september 2020