Un métier sérieux (2023)

Recensie Un métier sérieux CinemagazineRegie: Thomas Lilti | 101 minuten | komedie, drama | Acteurs: Vincent Lacoste, François Cluzet, Louise Bourgoin, Adèle Exarchopoulos, William Lebghil, Lucie Zhang, Bouli Lanners, Léo Chalié, Théo Navarro-Mussy, Mustapha Abourachid, Hubert Myon, Sylvie Lachat, Christophe Ntakabanyura, Michaël Perez

‘Un métier sérieux’ (2023) volgt Benjamin Barrois (Vincent Lacoste), die als wiskundeleraar in het voortgezet onderwijs start. De nieuweling ervaart direct chaos in de klas en de orde moet worden hersteld door zijn ervaren collega Pierre (François Cluzet, bekend van ‘Intouchables’). Na deze knullige start besluit hij zich beter voor te bereiden en oefent hij thuis hardop. Op hetzelfde moment kijkt Sophie (Lucie Zhang), ook beginnend docent, instructiefilmpjes ter voorbereiding. Ze heeft het nog zwaarder, met een huilende baby op de arm.

Vervolgens is het wachten op een gebeurtenis die het verhaal in gang zet. Maar die komt niet, want regisseur en schrijver Thomas Lilti heeft een realistische, bijna documentaire-achtige aanpak gekozen. Hoewel, realistisch? Pierre geeft zijn collega-docenten een wel erg gezellige lift huiswaarts en op het station krijgt Benjamin ook nog eens koekjes van Meriem (Adèle Exarchopoulos, die in ‘Passages’ ook een docent speelt). Fouad (William Lebghil), die relatieperikelen heeft, mag bij Pierre logeren, die op zijn beurt problemen heeft met zijn zoon. De teamcohesie is wel ongekend.

Behalve exceptionele verbondenheid zijn er de lastige aspecten van het docentschap. Zo krijgt Sandrine (Louise Bourgoin) een lesbezoek, waarna de observator haar les als ‘nogal saai’ bestempelt. Een tegenslag voor de docente, die toch al stijf staat van de stress, omdat ze thuis een onhandelbare puberzoon heeft. En dan is er nog het akkefietje van Benjamin met een vervelende leerling. Deze Enzo (Bilel Souidi) voelt zich vernederd voor de klas en zoekt Benjamin thuis op om hem te intimideren.

Het incident met Enzo is een van de interessantere gebeurtenissen, omdat het iets zegt over veranderende gezagsverhoudingen. Verder toont de film vooral een gefragmenteerde aaneenschakeling van scènes, waarin Benjamin zich nauwelijks ontwikkelt. Aan het begin ziet hij in dat het docentenvak uitdagend is en dat is ook de eindsituatie. Het is speuren naar een spanningsveld en dat geldt ook voor de humor, die er volgens het comedy-label toch echt in zou moeten zitten.

Het gefragmenteerde en humorloze ‘Un métier sérieux’ laat zien hoe een beginnend docent te maken krijgt met de uitdagende dimensies van het vak. In het docentencorps is er een teamgeest die zijn weerga niet kent, waardoor de realistische benadering van het verhaal matig uitpakt.

Ester Šorm

Waardering: 2

Bioscooprelease: 4 april 2024