Una (2016)

Regie: Benedict Andrews | 94 minuten | drama | Acteurs: Ruby Stokes, Rooney Mara, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed, Tara Fitzgerald, Xanthe Gibson, Richard Cunningham, Ciarán McMenamin, Katie Money, Poppy Corby-Tuech, Tobias Menzies, Emilee Roscamp, Isobelle Molloy, Jessica Jean Harland Stubbs, Grainne Keenan, Indira Varma, Dan Ball, Sophie Stanton

Una is de naam van de mooie, maar ongelukkige hoofdrolspeelster (Rooney Mara). De jonge vrouw gaat uit, maar lijkt daar niet van te genieten. Ook het vluchtige seksuele contact met een onbekende man in één van de toiletten van de nachtclub brengt haar geen plezier. De volgende dag komen we al iets meer over haar te weten. Klaarblijkelijk woont ze nog bij haar moeder thuis, maar de relatie met haar moeder is nogal moeizaam. Het wordt een belangrijke dag voor Una. Ze vertrekt per auto, naar een voor de kijker dan nog onbekende bestemming.

In een grote loods, dat haar reisdoel blijkt te zijn, vraagt ze naar Ray, maar wanneer ze een foto laat zien, herkent de vriendelijke medewerker (Riz Ahmed) hem als ‘Pete’. De ontmoeting tussen Ray/Pete (Ben Mendelsohn) en Una is zeer ongemakkelijk, maar Una is niet van plan te vertrekken voor ze haar doel bereikt heeft.

In flashbacks wordt langzaam duidelijk wat er gebeurd is tussen de twee: toen Una dertien was, heeft ze een relatie gehad met Ray. Hij was haar veel oudere buurman en een vriend van haar vader. De relatie resulteerde uiteindelijk in een voorstel van Ray om er samen vandoor te gaan. Zover komt het niet, maar Ray wordt wel veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige. Na zijn uitgezeten straf heeft hij een nieuw leven opgebouwd. Una daarentegen woont nog altijd in het ouderlijk huis, waar ze dagelijks geconfronteerd wordt met de trauma’s uit haar verleden. Voor haar geen nieuw begin, maar een leven dat ze intens haat.

De wisselwerking tussen de scènes uit het verleden en de bijtende, maar emotionele dialogen tussen de tegenwoordige Una en Pete is erg goed, de fragmenten versterken elkaar en houden de kijker scherp. Aanvankelijk tast je in het duister over wát er nu precies is voorgevallen, maar je krijgt – perfect getimed – steeds meer puzzelstukjes aangereikt.

Ook de setting is goed getroffen: het grote bedrijf waar Pete werkt en waar een groot deel van de film zich afspeelt bevat tal van gangen, kamers en deuren, soms met veel ramen, soms juist opgetrokken uit systeemwanden, waardoor het kat-en-muis-spel van Una en Pete een extra dimensie krijgt.

‘Una’ blijft intrigeren door het gelaagde acteerwerk van de hoofdrolspelers, waardoor je blijft gissen naar de waarheid: is Una op zoek naar wraak, wil ze het hoofdstuk nu eindelijk afsluiten of heeft ze nog altijd gevoelens voor Ray/Pete? Ook Pete blijft ambivalent; voor een groot deel geloof je zijn stelling dat hij beslist geen pedofiel is, maar er blijft iets knagen… ‘wat als…?’

De film verliest iets van zijn kracht in de derde akte, maar is dan toch de moeite waard vanwege het gewicht dat Riz Ahmeds personage in dit deel in de schaal legt. ‘Una’ is een fraai geacteerd, continue boeiend drama over een verboden liefde tussen twee complexe karakters, hun foute keuzes en de gevolgen daarvan.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 juli 2017
DVD-release: 15 december 2017