Una pistola en cada mano (2012)

Regie: Cesc Gay | 97 minuten | komedie, drama | Acteurs: Ricardo Darín, Luis Tosar, Javier Cámara, Eduardo Noriega, Leonor Watling, Candela Peña, Cayetana Guillén Cuervo, Eduard Fernández, Leonardo Sbaraglia, Jordi Mollà, Alberto San Juan, Clara Segura

In ‘Una pistola en cada mano’ (‘Een pistool in elke hand’) heeft de één last van angststoornissen, terwijl de ander met 46 jaar weer bij z’n moeder woont. Zonder werk, zonder vrouw, uiteraard met kat. En dit zijn nog maar de eerste twee mannen die een rol spelen in ‘Una pistola en cada mano’, want deze speelfilm bestaat uit een reeks korte filmpjes, of een reeks lange scènes, net hoe je het bekijkt. De filmpjes raken nauwelijks met elkaar vervlochten. Alles staat in relatie tot elkaar doordat ieder fragment gaat over mannen met hetzelfde profiel: mannen van boven de veertig, die om de één of andere reden worstelen met zichzelf.

Voornamen hebben ze niet. S. probeert na twee jaar gescheiden te zijn geweest zijn ex-vrouw weer terug te krijgen. De Argentijnse G. weet al maanden dat zijn vrouw vreemdgaat, maar heeft haar er nog steeds niet mee geconfronteerd. P. doet een poging een collega te versieren. M. is getrouwd maar ziekelijk jaloers. A. heeft erectieproblemen waar hij met niemand over durft te praten. En L. is een relatie begonnen met een vrouw die van twee walletjes eet.

Ze zijn zielig en aandoenlijk tegelijkertijd. Mannen emotioneel in de knoop, gespeeld door een topcast uit de Spaanse en Argentijnse cinema. Toe aan verandering, al lijken ze dat zelf nog niet echt te beseffen. Een pistool in iedere hand, dat is wat een Westernheld als Clint Eastwood heeft. En dat is precies wat deze jongens niet zijn: helden. Het zijn mannen die hun rol in de maatschappij proberen te vinden, een maatschappij waarin de verhoudingen tussen mannen en vrouwen veranderd is. Want met hun vrouwen, indien ze niet ontbreken, gaat het een stuk beter.

De hedendaagse thema’s zijn wat deze Spaanse produktie zo leuk maakt. Het is confronterend en herkenbaar, amusant en emotioneel tegelijk. De dialogen zijn sterk en vermakelijk. De ironie, subtiele humor en het pijnlijke maken ‘Una pistola en cada mano’ humoristisch. En terwijl je als kijker steeds denkt te weten welke kant een scène opgaat, brengen de fragmenten keer op keer een onverwachte twist met zich mee. Het einde daarentegen is nogal voorspelbaar, maar dat is niet erg.  ‘Una pistola en cada mano’ draait niet om de plot, maar de thema’s, de combinatie van drama en komedie en de zoektocht naar de verloren mannelijkheid.

Jolanda Lutz

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 augustus 2013
DVD-release: 21 november 2013