Uncharted (2022)

Recensie Uncharted CinemagazineRegie: Ruben Fleischer | 116 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Steven Waddington, Pingi Moli, Tiernan Jones, Rudy Pankow, Jesús Evita, Georgia Goodman, Diarmaid Murtagh, Joseph Balderrama, Serena Posadino, Alana Boden

Het eerste ‘Uncharted’ spel, een combinatie van schat zoeken in ‘Lara Croft: Tomb Raider’ en het beoefenen van parkour in ‘Assasin’s Creed’, kwam in 2007 uit. Hoewel deze combinatie al een goede basis geeft, heeft het spel en de vier vervolgen zijn succes vooral te danken aan de manier dat het speelt als een film. Of zelfs specifieker, een spannende actie-avonturenfilm. De speler wordt op het dak van een rijdende trein gezet, moet meerdere malen met tijdsdruk uit een vallend voertuig klimmen die in een ravijn lijkt te vallen en bezoekt prachtige tempels die gevuld zijn met ‘Indiana Jones’ achtige vallen. Vijftien jaar na de komst van het eerste spel worden deze cinematische scènes werkelijk uitgevoerd in een filmadaptatie.

‘Uncharterd’ (Ruben Fleischer, 2022), de eerste filmproductie van Sony’s Playstation Production, brengt de speler terug in het verhaal van Nathan Drake (Tom Holland) en Victor Sullivan, ook wel Sully genoemd (Mark Wahlberg). In de spellen zijn deze twee karakters als vader en zoon en werken ze samen om verschillende schatten te zoeken, vaak gerelateerd aan bekende figuren uit de geschiedenis. De film laat zien hoe de twee elkaar gevonden hebben en is dus te beschouwen als een prequel van de spellen, met terugkerende karakters als Chloe Frazer (Sophia Ali) en Nathans broer Sam (Rudy Pankow). Zoals gewoonlijk worden Drake en Sully onder tijdsdruk gezet om de schat voor een concurrent te vinden. In de film is dat Santiago Moncada, geweldig gespeeld door Antonio Banderas, die de schat als zijn erfgoed beschouwt.

Wanneer je een spel verfilmt die uniek is omdat het speelt als een film, verliest de film die unieke eigenschap. Het is dus van belang dat de film genoeg naar het spel refereert om hetzelfde gevoel vast te houden. ‘Uncharted’ is daar gedeeltelijk succesvol in, maar komt daar in ook tekort. In het verhaal volgt de film eenzelfde soort structuur als het spel. De kijker wordt meteen in het midden van een spannende actiescène gezet, waar Drake in de problemen zit. Zonder informatie hoe hij daar in terecht is gekomen of hoe hij daar uit zal komen, schiet de film terug in een flashback naar zijn jeugd en daarna naar het heden om vervolgens de rest van de film daar af te laten spelen. Ook komen andere elementen uit het spel terug, zoals de manier waarop tekst in beeld wordt gebracht. Tevens zijn er enkele ‘first-person point of few’ shots. Dit betekent dat het perspectief wordt getoond vanuit Drakes personage.

De film schiet tekort in de manier dat het uitgaat van de kennis van de kijkers die de spellen kennen. Er heerst een sterke niemand-is-te-vertrouwen-sfeer, wat het verdiepen van karakters in de weg staat. Ook speelt de film grotendeels in een bekende Europese stad af en ontbreekt het bekende ‘jungle cruisen’ op weg naar een eeuwenoude tempel. De schat die uiteindelijk gevonden wordt is daarentegen niet alleen een beloning voor Drake en zijn handlangers, maar ook voor de kijker. Want de beelden zijn vooral op het einde echt wonderschoon en doen eer aan de spellen. Net als dat de actiescènes soms wat overdreven over kunnen komen, zijn deze niet extremer dan als ze in de spellen zijn en sluiten die goed aan.

Als op zichzelf staande film zou ‘Uncharted’ vooral een groot actiespektakel zijn zonder veel inhoud. Maar zeker voor de fans van de spellen sluit de film goed aan op het verhaal van Drake en Sully. Deze fans worden zelfs getrakteerd met een cameo van Nolan North, de stem van Drake in het spel. Voor de overige kijkers zal deze film zonder twijfel genoeg entertainment bieden. Een combinatie van een kraak, het zoeken van een schat en vliegende schepen maakt ‘Uncharted’ een film die zonder meer naar een vervolg doet verlangen.

Sanne Brands

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 maart 2022
Digital download-release: 16 mei 2022
VOD-release: 6 juni 2022 (Pathé Thuis)