Unconditional (2012)

Regie: Bryn Higgins | 92 minuten | drama, thriller | Acteurs: Christine Anderson, James Bolam, Madeleine Clark, Christian Cooke, Melanie Hill, Steven Hillman, Harry McEntire

‘Unconditional’ van debuterend filmregisseur Bryn Higgins is geen gemakkelijke film om uit te zitten. Uitdagend, de film gaat niets uit de weg, en zeer sterk variërend in emotie wordt de kijker zeer op de proef gesteld.
Het verhaal draait om de tienertweeling Owen (een sterke rol van Harry McEntire) en Kristen (Madeleine Clark) die opgroeien in een mindere buurt in het Noorden van Engeland. De twee hebben een dagtaak aan het verzorgen van hun gehandicapte moeder (Melanie Hill). Ze maken grappen over wanneer ze nu eindelijk eens dood gaat, aan de andere kant geven ze blijk van hun diepe liefde voor haar.

En dan verschijnt opeens de knappe financieel adviseur Liam (Christian Cooke) aan de deur. Hij komt praten over een lening die Kristen had aangevraagd. Meteen vanaf het eerste moment is de tweeling in de ban van de charismatische Liam. Met zijn strakke pakken, zijn looks en zijn dure auto zorgt hij voor vuur in het monotone bestaan van Owen en Kristen. Vooral Kristen hoopt dat ze door Liam ‘gezien’ wordt, maar Liams voorkeur gaat uit naar haar broer. Hij nodigt Owen uit voor een avondje stappen: poolbiljarten, bier en eten. Het wordt allemaal iets vreemder als Liam Owen overhaalt (‘als grapje’) zich als vrouw te kleden en zo met hem duur, als stel, uit eten te gaan. Hierna volgen nog een bezoekje aan het strand, een kermisbezoek met alles erop en eraan en zelfs een bezoek aan Liam’s ouders.

Terwijl Owen nog steeds twijfelt aan de richting waarin hun relatie zich ontwikkelt, legt Liam hem steeds meer druk op. “Of je kiest voor het grijze bestaan dat je had, of je kiest voor een bestaan met mij. Maar dan wel 100%, onvoorwaardelijk.” Liam heeft het zelfs over trouwen met zijn ‘babe’ Owen die hij Kristen (gewoon, zomaar) noemt en hij wil zelfs kinderen adopteren. Als ze in een verlopen hotel inchecken, in de bruidssuite, komt de gewelddadige, psychotische kant van Liam duidelijk aan de oppervlakte. Owen voelt zich bedreigd en steeds meer gevangen in deze morbide relatievorm. Hoeveel identiteit moet je prijs geven om eindelijk weer eens ‘leven’ te voelen? Ondertussen probeert zijn zus Kristen ook op haar manier vruchteloos indruk te maken op Liam. Ze neemt steeds vaker alleen de honneurs waar in huis, omdat Owen vlucht in zijn afspraakjes met Liam.

De film ‘Unconditional’ draait bij alle drie de hoofdpersonages om een zoektocht. Allemaal zijn ze op hun eigen manier op zoek naar warmte en liefde. En dat vindt je soms op een rare plek, of het uit zich in afwijkend gedrag. ‘Unconditional’ is een harde les in het beste uit iets proberen te halen, je leven proberen te leiden op je eigen manier tegen bepaalde conventies in. Op elk moment lijken de ontwikkelingen in een explosie uit te monden, maar op de een of andere manier weet regisseur Higgins goed te laveren tussen subtiel en overemotioneel. In het laatste half uur is het als kijker wel even slikken af en toe. Even doorbijten om het harde leerproces waar de betrokkenen doorheen moeten ten volle te doorgronden. Zoals gezegd, geen luchtige kost, maar indrukwekkend in zijn opmerkelijke vorm en uitwerking.

Ruud Stift

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 juli 2013