Under the Tuscan Sun (2003)

Regie: Audrey Wells | 113 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Diane Lane, Sandra Oh, Lindsay Duncan, Raoul Bova, Vincent Riotta, Mario Monicelli, Roberto Nobile, Anita Zagaria, Evelina Gori, Giulia Steigerwalt, Pawel Szajda, Valentine Pelka, Sasa Vulicevic, Massimo Sarchielli, Claudia Gerini

Gebaseerd op een boek is ‘Under the Tuscan Sun’ een echte film voor volwassenen geworden, die goed weten wat het begrip lijden inhoudt. De boodschap die deze film uitdraagt, is dat de liefde ondoorgrondelijk is, een mens tot droevigheid stemt en diepe sporen achterlaat. Zo ook bij Frances (Diane Lane) de net gescheiden schrijfster annex boekcriticus. Als blijkt dat haar ex-man ook nog zijn oog heeft laten vallen op hun huis, waar hij samen met zijn nieuwe zwangere vrouw wil gaan wonen, ziet ze het allemaal niet meer zitten. Gelukkig is daar haar zwangere, lesbische, begrijpende vriendin Patti die een gaytrip gepland had naar Italië met haar vriendin. Vanwege haar zwangerschap gaat deze reis niet door en heeft het lesbische koppel de reis aangeboden aan Frances, die voordat ze goed doorheeft wat er gebeurd is door het Italiaanse landschap toert in een bus vol relnichten, allemaal een petje dragend met de tekst “Gay and Away”.

Frances geniet volop en lijkt zelfs even haar pijn te zijn vergeten. Bij toeval stuit ze op een prachtige villa die te koop staat en volkomen impulsief handelend besluit ze de villa te kopen. Eigenlijk begint dan pas het verhaal. Via een voice-over leren we Frances beter kennen en wordt al snel duidelijk dat haar leven pas compleet is als ze de ware Jacob tegenkomt. Ondanks dat ze langzaam integreert in de Italiaanse samenleving met al z’n eigenaardigheden is ze bij tijd en wijle erg eenzaam. Om haar heen is wel veel liefde, de Poolse klusjesman Jarek en de lokale schone Chiara zijn dolverliefd en signore Martini die een prachtig gezin heeft. Ook Frances komt iemand tegen, de Italiaanse Marcello. Geheel op bekende, vrouwelijke wijze wordt ze stapelverliefd op hem, maar is het afwachten of hij wel de ware blijkt te zijn.

Toscane is een therapie voor Frances. Ze heeft duidelijk een groot scheidingstrauma opgelopen en probeert nu krampachtig de liefde weer te vinden. Naar eigen zeggen is dat de enige methode om weer gelukkig te worden. Wat ze niet doorheeft, is dat andere mensen in haar omgeving mede dankzij haar wel heel gelukkig zijn. Ze kan zichzelf niet direct gelukkig maken maar anderen wel, waardoor zij zich uiteindelijk ook beter gaat voelen. Het eigen geluk komt dan vanzelf. Het is een zwaar proces, dat gepaard gaat met vallen en opstaan en dat is één van de thema’s die deze film uitdraagt. Frances wordt op uitstekende wijze vertolkt door de prachtige Diane Lane. Zij speelt haar rol met veel bezieling en overtuiging. De kracht van ‘Under the Tuscan Sun’ is niet alleen het goede spel van Diane Lane, maar ook de sfeer die de film oproept. Ondanks het zware thema valt er genoeg te lachen en wordt de film nooit zwaarmoedig. Tel daar nog eens bij op de prachtige plaatjes van het Toscaanse landschap en de pittoreske dorpjes en je hebt een film die het aanzien meer dan waard is. Liefde is lijden, maar als het zo mooi in beeld gebracht wordt als in ‘Under the Tuscan Sun’ is dat wel een gebroken hartje waard.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 3.5