Undertow (2004)

Regie: David Gordon Green | 107 minuten | drama, thriller | Acteurs: Jamie Bell, Josh Lucas, Dermot Mulroney, Devon Alan, Kristen Stewart, Robert Longstreet, Terry Loughlin, Eddie Rouse

‘Undertow’ speelt in het zuiden van de Verenigde Staten. In prachtige sfeerbeelden en kleuren wordt een rustig verlopend drama neergezet. John Munn is een hardwerkende alleenstaande vader en is taxidermist (opzetter van dieren). Hij heeft twee zoons, Chris en Tim, en woont met hen midden in de bossen in een verafgelegen boerderij, waar hij varkens houdt.

Als de film begint zien we hoe Chris steentjes gooit naar het raam van een mooi meisje. Maar de steentjes die hij gooit zijn toch iets te groot en voor hij het weet moet hij rennen voor zijn leven als de vader van het meisje hem achterna zit met twee geweren en een dobermann pincher. De film begint erg sterk. Chris springt tijdens zijn vlucht in een lange roestige spijker die dwars door zijn voet gaat. De pijn die op die sprong volgt voel je letterlijk door je heen, je ziet hem verder hinken met de plank aan zijn voet genageld. Hij wordt opgepakt en zijn vader haalt hem voor de zoveelste keer op bij de sheriff. Broer Tims verjaardag wordt niet meer gevierd. Later wordt het gezin onverwacht geconfronteerd met de komst van Johns broer Deel. Deze komt net uit de gevangenis. Deel heeft nog een oude rekening te vereffenen en is duidelijk de voor dit genre films noodzakelijke “bad guy”. Deel mag blijven als hij maar wel een handje op de boerderij helpt en op de broertjes let.

Deel is eigenlijk gekomen om zijn deel van de erfenis op te eisen. John zegt die echter niet te hebben. Bij een gevecht slaat de wraakzucht van Deel toe en wordt het gezin ruw uiteengeslagen. De twee jongens kunnen nog net aan de dood ontsnappen en slaan op de vlucht met een zak gouden munten die hun vader heeft verborgen. Deel is gewond, maar zet de achtervolging in, doel is de zak met goud.

De twee jongens banen zich een weg door het land en er gaat een wereld voor hen open vol avontuur, maar ook gevaar. Tijdens deze vlucht kent de film een aantal zijstapjes die kennelijk een rustpunt moeten inbouwen en die nieuwe ontwikkelingen aan het verhaal moeten geven, maar die niet altijd overtuigend overkomen. De personages die dan geïntroduceerd worden benadrukken wel erg de stereotypen en clichés over de zuidelijke staten.

Ze voelen voortdurend de hete adem van Deel in hun nek en ze moeten zeer behoedzaam op zoek naar eten en onderkomen. Chris en Tim komen uiteindelijk in aanraking met een groep hippieachtige jonge mensen die zich in de natuur teruggetrokken heeft en net als zij zelf aan de rand van de samenleving leven. In deze nieuwe wereld ontmoet Chris Violet met wie hij een band krijgt. Het duurt niet lang voordat de gewelddadige erfenis van de twee broers weer aanklopt. Violet beschermt Tim en Chris terwijl ze Deel uitlokt tot een ultieme confrontatie. Voor liefhebbers van de zuidelijke staten valt er in ‘Undertow’ het nodige aan beelden te genieten. De film begint sterk, maar begint halverwege toch veel van zijn spanningsboog te verliezen en zoekt dan een aantal ontwikkelingen in zijpaden die het verhaal niet ten goede komen. Mooi licht en schitterende fotografie vergoeden veel van het matiger inhoudelijke plezier.

Rob Veerman

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 18 augustus 2005