Undisputed (2002)

Regie: Walter Hill | 96 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Ving Rhames, Wesley Snipes, Peter Falk, Michael Rooker, Jon Seda, Wes Studi, Fisher Stevens, Dayton Callie, Amy Aquino, Johnny Williams, Joe D’Angerio, Nils Allen Stewart, Denis Arndt, Jim Lampley, Ed Lover, Master P., Vyshonne Miller, C-Murder, Boz, Nicholas Cascone, Bruce A.Young, Byron Minns, Susan Dalian, Jonathan Wesley Wallace, J.W.Smith, John David Jackson, Michael Bailey Smith, Peter Jason, Steve Heinze, Ken Medlock, George Grigas, Christopher Wynne, George Christy, James Allen Hensz, John D.Harrington, Toby Gibson, Daren Libonatt, Rose Rollins, Maureen O’Boyle, Elaine Kagan, Sandra Vidal

’Undisputed’ is deels een boksfilm en deels een gevangenisdrama. George ’The Iceman’ Chambers is de onbetwiste wereldkampioen in het zwaargewicht die na een seksuele escapade beschuldigd wordt van verkrachting en vervolgens in een zwaarbewaakte gevangenis tussen zware criminelen van uiteenlopende soort terechtkomt. Al snel ontdekt hij de aanwezigheid van Monroe Hutchens, eens ook een veelbelovend bokstalent en binnen de gevangenismuren al tien jaar ongeslagen. Het scenario dat zich vervolgens ontspint is even logisch als voorspelbaar en het grootste deel van de film wordt dan ook gebruikt om toe te werken naar het uiteindelijke, haast onvermijdelijke gevecht tussen de twee vuistvechters. Het gebrek aan originaliteit is sowieso een van de grootste problemen waar deze film mee te kampen heeft. Het verhaal heeft niet zo veel om het lijf en is voornamelijk opgebouwd uit elementen die we al eerder in andere films hebben gezien. Bovendien vertoont de verhaallijn rond Chambers wel erg veel gelijkenis met het levensverhaal van ene Mike Tyson. Ook hij was een absolute superster voordat hij wegens verkrachting in de gevangenis belandde en ook omtrent Tysons’ verblijf in de nor circuleren verhalen over illegale bokswedstrijden die met behulp van de maffia georganiseerd zouden zijn. Bovendien lijkt de fictieve figuur Chambers ook qua karakter (behoorlijk licht ontvlambaar) en boksstijl erg veel op Mike Tyson.

Het acteerwerk in ’Undisputed’ is redelijk, maar ook niet veel meer dan dat. Ving Rhames is redelijk overtuigend als ’bad boy’ George Chambers, maar Wesley Snipes is in het verleden wel eens beter op dreef geweest. Hij levert geen wanprestatie, maar zijn optreden komt redelijk plichtmatig en niet overdreven geïnspireerd over. De karakters worden in de film niet echt uitgediept waardoor de kijker waarschijnlijk niet echt emotioneel bij het verhaal betrokken zal worden. George Chambers is, ondanks het feit dat hij wellicht valselijk van verkrachting beschuldigd wordt, niet iemand die de sympathie van de kijker op zal weten te wekken en het karakter Monroe Hutchens is redelijk neutraal. Hij komt een stuk sympathieker over dan ’The Iceman’, maar voldoet ook niet aan het stereotype beeld van de heldhaftige strijder dat we bijvoorbeeld in ’Rocky’ tegenkomen. De rest van de cast, op Peter Falk na, speelt geen belangrijke rol in het verhaal en dient vooral als opvulling.

De boksscènes in ’Undisputed zijn wel erg goed verzorgd en ogen een stuk realistischer dan die in andere en duidelijk bekendere films uit het genre zoals ’Rocky’ en ’Ali’. Het is duidelijk te zien dat Snipes zich goed op de film voorbereid heeft door te trainen met topcoach Emmanuel Stewart. Ook Rhames oogt vrij authentiek als bokser en bouwde voor deze film nog de nodige extra spiermassa op.

‘Undisputed’ is een vrij pretentieloze film die vooral bedoeld is als puur ’entertainment’. Verwacht geen ingewikkeld of gelaagd verhaal, goed uitgewerkte karakters of een diepere betekenis, want kijkers die dergelijke eisen aan een film stellen, kunnen deze rolprent wellicht beter mijden. Liefhebbers van boks- of actiefilms met een hoog no- nonsense gehalte zullen aan deze productie waarschijnlijk wel het nodige plezier kunnen beleven.

Frank Heinen