Une affaire de goût (2000)

Regie: Bernard Rapp | 90 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Bernard Giraudeau, Jean-Pierre Lorit, Florence Thomassin, Charles Berling, Jean-Pierre Léaud, Artus de Penguern, Laurent Spielvogel, Elisabeth Macocco, Anne-Marie Philipe, Delphine Zingg, David D’Ingeo, Frédéric De Goldfiem, Patrick Zimmermann, Claude Lesko

‘Une affaire de goût’ is letterlijk vertaald ‘een kwestie van smaak’. En smaak heeft in deze bizarre film meerdere betekenissen. Het vreemde baantje dat Nicolas aangeboden krijgt, draait om smaak, Delamont doet er alles aan om Nicolas dezelfde smaak als hem te laten krijgen en de film zelf wordt steeds onsmakelijker. Maar laten we bij het begin beginnen…

Deze met Franse filmprijzen overladen film neemt met snel verteltempo de kijker mee in de unieke wereld van Delamont. Deze man is zo rijk dat hij allerlei mensen om zich heen heeft verzameld die ‘klusjes’ voor hem doen. De persoonlijke kok is nog niet zo extreem, maar een voorproever des te meer. Zeker de voorproever die Delamont wenst. Aan het begin betekent proeven vooral checken of er in de gerechten tijdens zakelijke diners geen vis of kaas zit, zaken waar Delamont allergisch voor is. Al snel blijkt voorproeven te betekenen dat Nicolas bepaalt wat zakenpartners van Delamont eten en speelt hij een grote rol bij de financiële beslissingen die Delamont neemt.

Tot zover valt het allemaal nog mee. Maar wat denk je van een ‘cursus’ waarin Nicolas exact dezelfde smaak moet krijgen als zijn baas? Nicolas die een meisje versiert, mee naar een hotelkamer neemt en blijkt dat hij de daad niet mag afmaken, omdat hij slechts heeft voorgeproefd voor Delamont? Nicolas die zich zo schuldig voelt over het ski-ongeluk van zijn werkgever dat hij zichzelf ook iets vreselijks aandoet? Juist ja, extreme overeenkomst van smaak, zoals eerder gezegd. Steeds meer gaan baas en werknemer op elkaar lijken, steeds verder raakt Nicolas vervreemd van zijn vrienden en geliefde.

Het spannende verhaal wordt in deze Franse film afgewisseld met het verhoren van de hoofdpersonen. Meteen vanaf het begin is het daarom duidelijk dat het allemaal vreselijk afloopt, maar het blijft gissen tot het eind. Hoe extreem wordt de band tussen baas en werknemer? Hoever gaat Nicolas mee in de wensen van Delamont?

Joep Jong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 november 2000