Une nuit (2023)

Recensie Une nuit CinemagazineRegie: Alex Lutz | 91 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Karin Viard, Alex Lutz, Jérôme Pouly, Noémie De Lattre, Kenza Fortas, Nicole Calfan, Marco Luraschi, Fanny Gutking, Ludivine de Chastenet, Assane Timbo, Véronique Berthoud, Nadyne Capelli, Naomi Grand, Iris Proy, Raphaël Cohen, Sacha Cohen, Lulja Comar

Twee vreemden met een wederzijdse crush storten zich in het stadse nachtleven, in de wetenschap dat het meteen hun laatste nacht samen zal zijn. Het concept van ‘Une nuit’ (2023) doet sterk denken aan dat van ‘Before Sunrise’ (1995), maar de hoofdpersonages in ‘Une nuit’ zijn ouder, wijzer en vooral ook meer gedesillusioneerd.

Een man en een vrouw hebben flinke ruzie in een drukke, Parijse metro, maar even later spatten de vonken ervan af in een pasfotohokje. Na dit kortstondige, klunzige contactmoment besluiten ze op een bankje te gaan zitten filosoferen over wat het betekent om ‘een type’ te hebben. Ook discussiëren ze over de vraag wat er onder chemie verstaan moet worden. “Het is wederzijdse en begrepen beschikbaarheid,” luidt de ontnuchterende definitie van de man, wiens naam Aymeric (Alex Lutz, ook de regisseur) blijkt te zijn. De vrouw, die Nathalie (Karin Viard) zegt te heten, blijft nog even doorzagen over het onderwerp, maar Aymeric ondergaat het geduldig. Hij blijft zelfs kalm, als zij zijn mobieltje in het water smijt.

De dialogen in ‘Une nuit’ zijn al direct geloofwaardig en humoristisch, en de acteurs geven meteen een mooi visitekaartje af. Maar nieuwsgierig maakt vooral de banale vraag: waarom gaan deze mensen niet gewoon naar huis? Helemaal aan het eind krijg je daar een prachtig antwoord op, maar eerst duiken Aymeric en Nathalie samen de nacht in, waarbij ze een studentenhuisfeestje, een amateurtheatervoorstelling en een parenclub bezoeken. In die chronologische volgorde, vreemd genoeg.

Tijdens de nachtelijke avonturen leert het begerige tweetal elkaar steeds beter kennen en laten ze hun ware emoties steeds meer zien. Deze ontwikkelingen boeien zonder meer, maar behalve de chronologie zijn er meer opmerkelijkheden in het scenario. Het beste voorbeeld is wel een aan een virus stervend paard, dat plotseling opduikt in het verhaal. Daarnaast is de film soms iets te zoet, met erg dramatische muziek. Maar al deze mankementen zou je na de ontknoping zomaar (bijna) vergeten kunnen zijn.

Het romantische drama ‘Une nuit’ wordt gekenmerkt door sterke dialogen en goed acteerwerk. Het is óók een kleine, scenaristische warboel met iets te veel glazuur, maar door het mooie hoogtepunt is het zoete rommeltje gauw verteerd. Uiteindelijk ligt deze film wel weer prettig op de maag.

Ester Šorm

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 november 2023