Unearthed (2007)

Regie: Matthew Leutwyler | 90 minuten | actie, horror | Acteurs: Luke Goss, Emmanuelle Vaugier, Tonantzin Carmelo, Charles Q. Murphy, Beau Garrett, Tommy Dewey, M.C. Gainey, Miranda Bailey, Whitney Able, Russell Means, Deborah Offner, Mark Kelly, Isait De La Fuente, Chris Andrew Ciulla, Ric Barbera

Archeoloog Kale (Luke Goss) in ‘Unearthed’ lijkt niet een alledaagse archeoloog; zijn gezicht is gedeeltelijk bedekt met een tatoeage. Daarbij ziet Kale er meer uit alsof hij oorspronkelijk uit een crimineel circuit vandaan komt door zijn spierbundels. Je ziet hem aan het werk in een soort ondergronds gangenstelsel. Plots komt iets in beweging en zijn kleine LCD-scherm registreert dat. Kale haalt zijn pistool tevoorschijn, maar het geheimzinnige wezen ontsnapt hem. Het eerste slachtoffer wat ten prooi valt aan dit ondefinieerbare verschijnsel is een vrachtwagenchauffeur die op doorreis is door New Mexico. Sheriff Annie Flynn (Emmanuelle Vaugier) wordt door haar collega opgebeld om poolshoogte te nemen. Vage flarden van flashbacks maken duidelijk dat Annie worstelt met een gebeurtenis in het verleden. Voordat Annie in de auto stapt om naar het plaats delict te rijden, drinkt ze eerst een glas alcohol om deze herinnering het zwijgen op te leggen. De vrachtwagenchauffeur is verdwenen, maar de sheriff vindt wel een vreemd stuk weefsel op de grille van de truck.

Annie laat het onderzoeken door botanist Nodin (Tonantzin Carmelo), een vrouw die bij haar opa (Russel Means) inwoont en de middelen bezit om DNA te achterhalen. Beide vrouwen komen tot hun grote verbazing tot een merkwaardige conclusie. Wanneer de nacht valt moeten ze samen met gestrande reizigers Ally (Whitney Able), Caya (Beau Garrett), Charlie (Tommy Dewey) en Hank (Charlie Murphy) vechten voor hun leven… ‘Unearthed’ is een horrorfilm waar de makers je willen laten beven als een rietje voor een raadselachtig monster dat zich eerst eeuwen heeft schuilgehouden onder de grond. Deze samenvatting lijkt een goede basis te beloven voor goed potje horror. Schijn bedriegt.

‘Unearthed’ maakt het wel heel bont met de plot; die barst van de gaten. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de gestrande reiziger Hank uit Texas die erop hamert dat hij écht op tijd moet vertrekken om een koffer af te leveren. Daarvoor wil hij zelfs wel te paard verder reizen. Wat zijn motieven hiervoor zijn, kom je niet te weten. Belangrijker is dat je geen enige notitie hebt waarom Kale zich zo inspant om de geschiedenis van de verdwenen indianenstam de Anasazi te achterhalen. Regisseur én de schrijver van het script Matthew Leutwyler trekt in plaats daarvan een trukendoos open vol met clichés. Zo kunnen de personages geen kant op vanwege een tekort aan brandstof. En weet een bepaald karakter precies op de juiste plek op te duiken zonder dat hierover enige communicatie is geweest. Het wezen dat de omgeving tiranniseert, is niet de enige zorg aan het hoofd van sheriff Flynn. Jammer genoeg werkt de subplot rond deze gezagsvrouw niet zoals Leutwyler hoopt: het lukt niet om meer sympathie voor haar te krijgen. Debet hieraan zijn ook vreemde dialogen die ervoor zorgen dat de personages kracht missen. De scène waarin Nodin aan de sheriff haar ontdekkingen van het onderzoek op het stukje weefsel overbrengt, is hiervan een goed voorbeeld. Nodin verontschuldigt zichzelf gelijk door te verklaren dat ze eigenlijk maar een simpele botanist is en Flynn maar een échte expert moet opzoeken.

Om de nodige spanning te creëren, gebruikt regisseur Leutwyler veel donkere en schokkerige camerashots. Als kijker zie je geen steek van wat er precies gebeurt. Beelden van het monster zijn miniem en Leutwyler heeft voor het uiterlijk van het schepsel waarschijnlijk gekeken naar ‘Alien’. De gebeurtenissen die overdag afspelen, zijn echter mooi in beeld gebracht. Een scène waar de cinematografie boven het gemiddelde uitstijgt, is bijvoorbeeld wanneer je de auto – waarin Ally en Caya reizen – ziet rijden op de weg omringd door de woestenij in New Mexico. Emmaneulle Vaugier in de rol van zorgelijke sheriff doet het redelijk geloofwaardig, misschien ook dankzij haar ervaring als agente Jennifer Agell uit ‘CSI: NY’. Maar toch lijdt de geloofwaardigheid van het karakter door Vaugiers te jonge uiterlijk. Meestal zijn sheriffs meer op leeftijd. Luke Goss laat een soort actieheld zien die een passie heeft voor archeologie. Goss’ spierbundels moeten imponeren, want het personage Kale is een type van ruwe bolster die nog probeert te redden wat er te redden valt en niet schuwt van geweld. Tonantzin Carmelo’s personage Nodin is wellicht het meest sympathiek van alle karakters in ‘Unearthed’. Het samenspel met Russell Means doet natuurlijk aan in de scènes waarin ze kleindochter en opa spelen. Carmelo en Means hebben beide ook Indiaans bloed en waren samen te zien in ‘Into the West’. De rol van M.C. Gainey (‘Lost’) die als boer Rob Horn vee verliest en de krachten bundelt met de andere achterblijvers, is sterk. Gainey laat Robs sarcasme over sheriff Flynn vermakelijk botvieren en ontpopt zich tot een aardige strijder tegen het wezen. De andere castleden zijn verder niet gedenkwaardig, hun spel is gemiddeld op het niveau van een televisiefilm. Maar daar is de plot ook naar. Concluderend kan ‘Unearthed’, even als het monster, beter onder de grond verdwijnen. Het verweven van een onnodige verhaallijn rond de plaatselijke sheriff, plotgaten, donker én schokkerig camerawerk is geen goede mix voor anderhalf uur horror.

Ans Wijngaarden