Unfinished Business (2015)

Regie: Ken Scott | 88 minuten | komedie | Acteurs: Vince Vaughn, Tom Wilkinson, Dave Franco, Sienna Miller, June Diane Raphael, Britton Sear, Ella Anderson, Nick Frost, James Marsden, Ken Scott, Kasia Malinowska, Carmen Lopez, Melissa McMeekin, Michael Krabbe, Uwe Ochsenknecht, Patrick Pinheiro, Jil Funke, Marc Zwinz, Volker Wackermann

‘Unfinished Business’ verhaalt over Dan Trunkman (Vince Vaughn) die op een dag abrupt besluit zijn baan op te zeggen bij zijn baas Chuck (Sienna Miller) omdat hij er genoeg van heeft om naar haar pijpen te dansen. Samen met Timothy McWinters (Tom Wilkinson), een werknemer die overtallig is geworden door zijn 67-jarige leeftijd en met Mike Pancake (Dave Franco), een jonge vent met weinig werkervaring en een laag IQ, zet Dan het bedrijf Apex Select op. De zaken gaan niet voortvarend. Maar er gloort hoop; een belangrijke deal kan het bedrijf meer op de kaart zetten en dus redden. Hiervoor moet Dan samen met Tim en Mike naar Duitsland afreizen. De heren denken aanvankelijk dat de deal al beklonken is, maar niets is minder waar. Dans oude baas Chuck blijkt een keiharde concurrente in de strijd om deze belangrijke deal. De zakentrip zit boordevol ‘hindernissen’ die de heren moeten overwinnen om enige kans te kunnen maken om de deal definitief te maken.

‘Unfinished Business’ is een komedie die vooral in de eerste helft erg flauw is. Daarna wordt het beter en komen er meer betere grappen naar voren. Het verhaal krijgt dan ook meer inhoud. De problematiek van Dans kinderen geeft de film meer diepte. Vooral het laatste stuk waarin Dan zijn dochter Bess en zoon Paul toespreekt over FaceTime is mooi oprecht gebracht door acteur Vaughn. Een ander mooi moment is wanneer het personage Dan een stuk van een marathon meerent en dat hij samen met Tim en Mike onder de paintballverf komt te zitten.

Vince Vaughn laat zich van zijn bekende kant zien in ‘Unfinished Business’, maar deze film overtreft zeker niet zijn bekendere komedies als bijvoorbeeld ‘Wedding Crashers’.  Daarvoor is het verhaal toch té slap. Medespeler Tom Wilkinson is op dreef als de oude Timothy die de deal wil gebruiken om van zijn vrouw te scheiden en dan weer volop van het leven te genieten. Vooral de scènes in het jeugdhostel van Berlijn zijn er een goed voorbeeld van. Het jongere broertje van James Franco, Dave Franco, weet echt goed tenenkrommend de traagheid van begrip van zijn personage Mike Pancake te verbeelden. Grappig moment is als Mike ervaring op doet met een dame en een standje even verkeerd heeft begrepen…

Sienna Miller heeft weliswaar geen grote rol, maar onder meer in de beginscènes met Vaughn en ook in de latere scènes slaagt ze erin om een lekker pittige dame te spelen die Dan het leven flink zuur maakt. James Marsdens personage Jim Spinch is het vermelden eigenlijk niet waard. Marsden zet in de speeltijd die hij heeft een mooie arrogante zakenman neer, maar de bijdrages van de filmkinderen van Vaughn, Britton Sear en Ella Anderson, zijn nog leuker om naar te kijken dan wat James Marsden doet.

Al met al blijft ‘Unfinished Business’ een matige komedie. Het verhaal triggert je niet genoeg en écht goede grappen zijn eigenlijk amper aanwezig. Fans van Vince Vaughn zullen waarschijnlijk het meeste plezier aan deze film beleven, want het personage Dan Trunkman staat vooral in de spotlight in deze film.

Ans Wijngaarden

‘Unfinished Business’ verschijnt woensdag 13 januari 2016 op DVD.