Unknown (2006)

Regie: Simon Brand | 82 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: James Caviezel, Greg Kinnear, Bridget Moynahan, Joe Pantoliano, Barry Pepper, Jeremy Sisto, Peter Stormare, Chris Mulkey, Clayne Crawford, Kevin Chapman, Mark Boone Junior, Wilmer Calderon, David Selby, Adam Rodriguez, Jeffrey Daniel Phillips, Thomas Rosales Jr., Ben Bray, Mel Rodriguez, Paul E. Short, Patricia Belcher, Blair Williamson, Rick Lashbrook, Britt Delano, Adriana Yanez, Victoria Justice, Simon Brand, Amparo Grisales, Peter Mark Vasquez, Lucia Morella

Een oud fabriekspand, een rinkelende telefoon, onheilspellende muziek en vijf bewusteloze mannen. Een van de mannen wordt wakker. Hij weet niet wat er gebeurd is, hij is zijn geheugen helemaal kwijt. Wanneer ook de andere vier wakker worden blijken ook zij zich niets meer te herinneren. Een van hen is vastgebonden, een ander hangt met zijn hand vast aan een stel boeien en is bovendien zwaar verwond. Iedereen raakt in paniek. Het pand is van buiten afgesloten en niemand kan er uit. Wat is er gebeurd? Wie zijn deze mannen? Wat doen ze daar? Wie houdt ze daar vast? En vooral, wat staat er te gebeuren? De toon van ‘Unknown’ is meteen gezet. Ondertussen speelt zich buiten ook nog wat af rond een deal van een paar goed georganiseerde criminelen en de politie die hen op de hielen zit. Het houdt onherroepelijk verband met de problemen van de vijf mannen. Tussen hen begint al snel een gespannen situatie te ontstaan. Wie van hen is te vertrouwen en wie niet?

Een veelbelovend begin van de debuutfilm van regisseur Simon Brand, die bovendien voor deze film een topcast wist te verzamelen. James Caviezel (‘The Passion of the Christ’), Greg Kinnear (‘Little Miss Sunshine’), Joe Pantoliano (‘The Matrix’), Barry Pepper (‘Saving Private Ryan’) en Peter Stormare (‘Fargo’) zijn ten slotte niet de minste namen. Het spel van wederzijdse afhankelijkheid en tegelijkertijd wantrouwen weten met name Caviezel, Kinnear en Pepper prima te verbeelden. De acteurs overtuigen en alles wordt kundig in beeld gebracht door de man die ook het camerawerk in de neo-noir ‘Brick’ verzorgde.

Klein minpunt is dat de film nergens écht naar de strot grijpt. Het is allemaal onderhoudend en spannend maar echt benauwend of eng wordt het niet. Het overtuigt, maar tot op bepaalde hoogte. En dat is jammer, want het gevoel ontstaat zodoende dat er meer in had gezeten. Het is alsof Brand net niet dat ene stapje verder durfde te gaan. En dat kleine beetje had van een goede film een speciale film kunnen maken. Het mag de pret echter niet drukken. ‘Unknown’ verveelt nergens, dankzij het goede acteerwerk, het prettige tempo en de effectieve spanningsopbouw. Brand laat zien wat hij in huis heeft en het schept verwachtingen voor het vervolg van zijn carrière. Het is jammer dat deze film in Nederland een zo geruisloze release heeft gehad, want ‘Unknown’ had toch wel wat meer verdiend.

David Croese