Unnatural Causes – Clean Break (2008)

Regie: Robert Malenfant | 89 minuten | drama, thriller | Acteurs: Angus Macfadyen, Tara Reid, Colm Meaney, Francesc Garrido, Lorena Bernal, Mingo Ràfols, Robert Galzarano, Sue Flack, Carles Francino, Roger Delmont

Als rechtstreeks op dvd uitgebrachte films mee zouden doen bij de uitreiking van de Razzies, zou de Razzie voor slechtste filmkoppel ongetwijfeld naar Angus Macfadyen en Tara Reid gaan. De twee acteurs spelen een echtpaar, maar slechter bij elkaar passend kun je ze niet vinden. In het begin van de film is er in hun relatie nog geen sprake van haatgevoelens, maar zelfs dan lijken de twee personages verder van elkaar verwijderd dan ooit. Reid kijkt Macfadyen aan alsof ze hem voor het eerst ziet, in plaats van dat ze al zeven jaar met elkaar getrouwd zouden zijn en Macfadyen bekijkt Reid alsof hij maar al te goed beseft met wat voor een B-actrice hij zijn scènes moet spelen.

Naast de beroerde casting kunnen er vraagtekens gezet worden bij de beslissing om groen licht te geven voor de verfilming van het scenario. Het verhaal dat aan de basis van ‘Unnatural Causes’ ligt, zit boordevol onlogischheden en plotgaten. Verantwoordelijk voor dit script is Jacques Haitkin, die als cinematograaf al een lange Hollywoodcarrière heeft, waarbij zijn grootste wapenfeit ‘A Nightmare on Elm Street’ is. ‘Unnatural Causes’ is zijn eerste scenario. De film, die ook onder de naam ‘Clean Break’ bekend staat, wat al een net zo inspiratieloze titel is, gaat over een echtpaar, Matt en Julia, dat samen een groeiend reclamebureau in Barcelona runt. Hij is directeur, zij is verantwoordelijk voor het relatiebeheer. Na een enerverende opdracht, die het bedrijf succesvol heeft afgesloten, vindt er een feestje plaats waar Matt wordt geïntroduceerd door Trevor Jones (Colm Meaney). De speech die Matt geeft is ongeïnspireerd en duf: niet iets dat je zou verwachten van de baas van een flitsend reclamebureau. De feestgangers zien er dan wel weer uit zoals je ze verwacht: jong, sexy en vrolijk. Maar daar draait het helemaal niet om in deze matte thriller.

Als donderslag bij heldere hemel slaat Matts gedrag om: mede door de declaratie van 130.000 dollar die Julia onlangs ingediend heeft voor uitgaven aan relatiebinding. Dat zij het geld helemaal niet voor zakelijke doeleinden gebruikt heeft is zowel de kijker als Matt meteen al duidelijk, dat zij het geld gebruikt heeft voor de aanschaf van een idyllische houten woning in de Pyreneeën, als verrassing voor Matt, weet alleen de kijker (al hadden de makers waarschijnlijk gehoopt dat dit voor het publiek eveneens een onverwachte wending zou zijn). Wat de geloofwaardigheid echter de das omdoet is de reden waarom Julia dit op haar bedrijfsrekening zet… Het slaat toch nergens op om een huwelijkscadeau te gaan declareren bij het bedrijf waar je werkt, zeker niet als je baas toevallig ook nog eens je echtgenoot is? Hoe dan ook: voor Matt is de geheimzinnigheid waarmee Julia over uitgegeven centen spreekt voldoende aanleiding om te verwachten dat ze vreemd gaat. Zeker wanneer er foto’s opduiken – die door een door Trevor ingehuurde corrupte politieagent gemaakt zijn – waarom Julia met een onbekende man lachend (schande!) staat, slaan bij hem de stoppen door.

Aangezet door zijn broer, die een onduidelijke functie bij het reclamebureau beoefent, is er volgens Matt nog maar een oplossing: Julia moet dood. Zijn alcoholisme verergert de zaak natuurlijk alleen maar. Wat volgt is een nergens spannende aaneenschakeling van scènes waarin Julia en Matt elkaar naar het leven staan, al dan niet via derden. Het acteerwerk is slecht, de dialogen geforceerd en de setting in een van Europa’s mooiste steden, Barcelona, wordt totaal niet gebruikt. Zien als je absoluut alles van Colm Meaney, Angus Macfadyen, Francesc Garrido of Tara Reid gezien wilt hebben, anders is er geen enkele reden voor om voor ‘Unnatural Causes’ te gaan zitten.

Monica Meijer