Unrest (2006)

Regie: Jason Todd Ipson | 88 minuten | horror | Acteurs: Corri English, Scot Davis, Joshua Alba, Jay Jablonski, Marisa Petroro, Ben Livingston, Abner Genece, Reb Fleming, Anna Johnson, Derrick O’Connor, J.C. Cunningham, Terence Goodman, Rhett Willman, Stefania Barr, Julio Bove, Susan Duerden, Christopher J. Stephenson

“Don’t scream. You’ll wake the dead” is de tagline op de dvd-hoes van ‘Unrest’ onder een afbeelding van een lijk dat uit een koelvak van een mortuarium probeert te klimmen. Beetje raar dat een dergelijke scène helemaal niet in de film zit. Sterker nog, geen enkel lijk neemt de benen om de typische horror-cast van jonge, aantrekkelijke mensen de stuipen op het lijf te jagen. En wat dan te denken van de bewering dat er echte lijken zijn gebruikt voor de autopsie-scènes in de film? Op de pagina die op www.imdb.com aan ‘Unrest’ is gewijd, is hier een levendige discussie over gevoerd.
Voor iemand die nooit een geprepareerd lijk heeft gezien, zal het er allemaal wel realistisch uitzien, maar het het lijkt erg ongeloofwaardig dat echte lijken voor de film gebruikt zijn. Beetje jammer dat zulke beweringen, gecombineerd met slecht artwork blijkbaar interesse in deze middelmatige horrorfilm moeten genereren.

Met name het eerste deel van de film is de moeite waard. De introductie met de autopsieruimte, het snijden in de lijken en de algehele beklemmende atmosfeer van donkere gangen, rare geluiden en dreigende schaduwen, houden de aandacht vast. Helaas zakt de film zeker in de tweede helft behoorlijk in. De belofte die de film inluidt, wordt nergens ingelost, waardoor er een teleurstellende climax ontstaat. Het helpt ook niet echt dat er veel te veel ongeloofwaardige ontwikkelingen zijn (zelfs voor een film uit het genre) en er opvallende en storende fouten gemaakt worden. Zo wordt er zonder commentaar materiaal verwijderd van de plek waar iemand net vermoord is, overleeft een personage het afzagen van zijn been zonder dood te bloeden en Alison (Corri English) en Brian (Scot Davis) “badderen” uitgebreid in een tank vol met formaldehyde, zonder er zelfs maar een geïrriteerde huid aan over te houden. Het einde is tamelijk bespottelijk en houdt (traditioneel) de deur naar een vervolg open.

Toch weten de makers, met name schrijver en regisseur Jason Todd Ipson, de kijker flink wat onsmakelijke en spannende scènes voor te schotelen. De al genoemde lijkschouwingen zijn behoorlijk freaky en behalve Brian en Alison drijft er nog wat alles rond in de formaldehyde tank en die momenten zijn uiterst effectief. Als er personages het loodje leggen, registreert de camera daar echter nauwelijks iets van, wat – gezien de context – behoorlijk vreemd is. Misschien proberen de makers daarmee een soort mysterieuze zweem aan de film toe te voegen, maar het overdaad aan duisternis en schaduwen werkt hier averechts. Gemaakt voor een minimaal budget, met een rammelend plot en een cast met grotendeels onbekende grootheden (alleen een hier bebaarde Derrick O’Connor is enigszins een bekend gezicht – zo trapte hij Mel Gibson nog in elkaar in ‘Lethal Weapon 2’) weet ‘Unrest’ een matig eindresultaat neer te zetten. De film heeft zo zijn aardige kanten en is zeker geen complete mislukking, maar het gevoel dat er meer in had gezeten overheerst.

Hans Geurts