Untamable Angélique – Indomptable Angélique (1967)

Regie: Bernard Borderie | 83 minuten | avontuur | Acteurs: Michèle Mercier, Robert Hossein, Roger Pigaut, Christian Rode, Ettore Mani, Bruno Dietrich, Pasquale Martino, Sieghardt Rupp

Liepen in de vorige afleveringen de hachelijke avonturen van Angélique altijd met een sisser af, ditmaal niet. Tijdens haar zoektocht naar haar man valt ze in handen van piraten. De kapitein (Bruno Dietrich) heeft een hekel aan vrouwen en ziet zijn kans schoon om deze vrijgevochten en ook nog eens beeldschone vrouw op zijn manier te temmen. En dat is nog niet alles, hij verkoopt haar daarna op een veiling voor slaven tegen de hoogste bieder. De Maltezer ridders doen nog een poging om haar als christin vrij te kopen, maar dit mislukt.

Jeoffrey de Peyrac is er intussen achtergekomen dat zijn vrouw wanhopig naar hem op zoek is en houdt schepen aan om navraag te doen. Dit doet hij tussen alle bedrijvigheid door. Als ‘Rescator’ overvalt hij Franse schepen en bevrijdt de galeislaven. Hiermee poogt hij de Franse koopvaardij en marine schade toe te brengen en op die manier wraak te nemen op Lodewijk XIV voor zijn ter dood veroordeling, de verbeurdverklaring van zijn goederen en het feit dat de koning in zijn afwezigheid Angélique het hof heeft gemaakt.

Ook deze aflevering is allesbehalve saai te noemen en met name de zeegevechten en de manier waarop het leven aan boord van een galeischip dat zich voortbeweegt door de onmenselijke inspanning van slaven of het leven aan boord van een piratenschip wordt verbeeld, is erg aansprekend. Het psychologische gevecht tussen de kapitein en Angélique is spannend en ontdaan van elke zoetigheid. Ook interessant is de strijd tussen moslims en christenen die zich op allerlei manieren uit. Het wetenschappelijke en technische vernuft dat in elke aflevering wel te vinden is, is hier het mooist verbeeld door de duikklok waarmee Jeoffrey zijn geheime verblijfplaats weet te bereiken. Een fijne avonturenfilm met een rijke vormgeving, culturele botsingen en een paar serieuze tintjes die voor extra spanning zorgen.

Diana Tjin-A Cheong