Unthinkable (2010)

Regie: Gregor Jordan | 97 minuten | drama, thriller | Acteurs: Samuel L. Jackson, Michael Sheen, Brandon Routh, Carrie-Anne Moss, Stephen Root, Gil Bellows, Necar Zadegan, Martin Donovan, Sasha Roiz, Yara Shahidi, Holmes Osborne, Benito Martinez, Vincent Laresca, Joshua Harto, Geoff Meed, Dayo Ade, Kirk B.R. Woller, Kelly Vaughn, Randy Oglesby, Chris McGarry, Sayeed Shahidi, Lora Kojovic

Als brave burgers zijn er een heleboel dingen waar we helemaal niets van af weten. Ook dingen die voor ons misschien ondenkbaar zijn. Want wat doet een overheid als er drie nucleaire wapens op scherp staan met de man die er meer van weet? Mensen over de gehele wereld zijn bang voor terrorisme, misschien wel het meest in Amerika. ‘Unthinkable’ speelt op verfrissende wijze in op de huidige angst, maar stelt de kijker ook een aantal belangrijke gewetensvragen.

Een Amerikaanse man (Michael Sheen) heeft zich bekeerd tot de Islam. In plaats van dat hij zich Steven noemt gaat hij nu verder door het leven als Yusef Atta Mohammed. Hij lekt een filmpje waarin hij beweert drie nucleaire bommen in drie grote Amerikaanse steden te hebben geplaatst. Hij wordt opgepakt door de FBI, onder leiding van Helen Brody (Carrie-Anne Moss), maar de ondervragingen leveren niets op. Er wordt een beroep gedaan op “H” (Samuel L. Jackson), een militair met een flinke dosis ervaring als het aankomt op foltering en marteling. Aan hem de taak om de terrorist aan het praten te krijgen. Zijn methodiek is shockerend en hard, maar is het ook gerechtvaardigd? Hoe ver mag je gaan als je miljoenen onschuldige burgers wilt redden? Is het belang van het land groter dan mensenrechten? Hoe ondenkbaar is het ondenkbare als je echt niet anders kan? Waar liggen de grenzen?

‘Unthinkable’ is een intelligente thriller die het verkennen van de uithoeken van de menselijke ethiek niet schuwt. De film is goed in elkaar gezet en de acteerprestaties zijn van een hoog niveau. Samuel L. Jackson is angstig geloofwaardig als militair die van wanten weet. ‘Unthinkable’ dwingt je verder te kijken dan je neus lang is en zet je aan het denken. De film is vooral een bewijs dat een oorlog en alles daarom heen nooit zo simpel is als het lijkt. Een oorlog gaat niet over wie goed of kwaad is, zoveel verschil zit daar namelijk niet tussen.

Grietje de Heer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 juli 2010