Until the Birds Return – En attendant les hirondelles (2017)

Recensie Until the Birds Return CinemagazineRegie: Karim Moussaoui | 113 minuten | drama | Acteurs: Hania Amar, Chawki Amari, Aure Atika, Mohamed Djouhri, Hassan Kachach, Nadia Kaci, Sonia Mekkiou, Mehdi Ramdani

Het verleden kun je niet afschudden, of je nu uit Nederland, Amerika, Brazilië of China komt. Of uit Algerije. Dat blijkt tenminste uit de Algerijns-Franse coproductie ‘Until The Birds Return’. Dit debuut bestaat uit drie opeenvolgende verhalen die vloeiend in elkaar overlopen. Met een auto als transportmiddel van het ene naar het andere verhaal.

In het eerste verhaal ontdekt een rijke oudere man dat hij zijn zaakjes minder goed voor elkaar heeft dan hij dacht. In het tweede deel moet een jonge chauffeur een aanstaande bruid en haar vader door een afgelegen gebied naar haar bruidegom brengen. In het derde deel wordt een neuroloog het slachtoffer van roddels. Roddels over vermeende misdaden tijdens de bloederige Algerijnse burgeroorlog.

In alle drie verhalen zit het verleden de personages dwars. De rijke oude man besteed noodgedwongen meer tijd aan zijn voormalige echtgenote en zijn zoon dan aan zijn knappe vriendin. In het tweede verhaal blijken de chauffeur en de aanstaande bruid een verleden te delen. In het derde verhaal komt het oorlogsverleden van de neuroloog bovendrijven.

Wat de drie verhalen ook gemeen hebben is hun onvoorspelbare verloop. De rijkaard krijgt autopech in een foute wijk en ziet daar zaken die hij liever niet had willen zien. De chauffeur en de bruid krijgen te maken met een onverwacht ziektegeval, zodat zij noodgedwongen moeten wachten in een uitgestorven hotel. Ook het verhaal over de neuroloog heeft zo zijn verrassingen. Maar meest verrassend nog is een opzwepend muzikaal intermezzo, dat ons eraan herinnert dat we niet naar de realiteit kijken maar naar een film.

‘Until the Birds return’ zal vooral een westers publiek aanspreken. De dilemma’s waarmee de personages te maken krijgen zijn universeel maar de omgeving is exotisch, soms duister, altijd aantrekkelijk. De vervallen wijk met zijn intimiderende schotelantennes, het verlaten hotel waar de aanstaande bruid het op een sensuele dans zet, een terras middenin een ruige woestenij, een boomgaard waar twee mannen in discussie gaan over zin en onzin van bezit.

Dan hebben we ook nog de prima acterende en erg aantrekkelijke Hania Bazar, en horen we naast de klassieke klanken van Bach ook opzwepende woestijnmuziek. Bovendien worden de verhalen nooit helemaal afgerond, zodat we zelf kunnen fantaseren over het vervolg. Zo krijgen we met ‘Until the Birds Return’ drie aantrekkelijke slices of life, die ons vertellen dat we moeten oppassen bij iedere stap die we zetten. Want de stap die je vandaag zet kan je morgen laten struikelen. Of je nou uit Nederland komt of Algerije.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 november 2017
On demand-release (via Picl): 9 november 2017