Upon Entry (2022)

Recensie Upon Entry CinemagazineRegie: Alejandro Rojas, Juan Sebastián Vasquez | 77 minuten | thriller, drama | Acteurs: Alberto Ammann, Bruna Cusí, Ben Temple, Laura Gómez, Nuris Blu, David Comrie, Colin Morgan, Gerard Oms

Voor sommige films heb je een slagveld nodig, drie legers, een paar honderd orks en een symfonieorkest. Voor andere films ontwerp je een digitale wereldstad die op New York lijkt maar Gotham heet. En voor weer andere moet je een complete stadswijk stilleggen omdat er filmopnamen zijn. Het Spaanse drama ‘Upon Entry’ heeft dat allemaal niet nodig. Slechts een wachtruimte, een verhoorkamer en een handjevol acteurs. Het resultaat is een spannend en intens juweel.

In ‘Upon Entry’ reist het Venezolaans-Spaans stel Diego en Elena naar New York, om van daaruit door te vliegen naar Miami. Danseres Elena en stadsplanner Diego rekenen op betere professionele kansen in Amerika dan in Spanje. Maar bij de immigratiecontrole op het vliegveld blijkt er iets mis met hun papieren, al horen ze in eerste instantie niet wat. De paspoorten worden ingenomen en ze vertrekken naar een aparte afdeling op het vliegveld waar ze zullen worden verhoord. Een plek waar je liever niet komt.

Dit minimale uitgangspunt levert maximaal vermaak op. De ondervraging van de Amerikaanse immigratiebeambten is messcherp, soms schokkend vrijpostig, soms raadselachtig (we geven geen voorbeelden vanwege spoilergevaar). Die ondervraging zorgt er niet alleen voor dat we de achtergronden van het stel leren kennen, maar dat we regelmatig ook niet meer weten met wie we moeten sympathiseren. Soms leven we mee met ons duo, soms begrijpen we de achterdocht van de ondervragers. Toch is het lastig om geen medelijden te hebben met de introverte en nerveuze Diego (geweldige rol van Alberto Amman), zeker wanneer we over zijn achtergrond horen.

Tijdens de hele ondervraging voel je de spanning toenemen. Daarbij krijgt dit drama regelmatig het unheimische karakter van een thriller. Soms wordt het stel uit elkaar gehaald en doen de ondervragers er nog een schepje bovenop. Maar er gebeuren ook zaken buiten de ondervragingsruimte (gaan we ook niet vertellen, spoilers) waarbij je je afvraagt of die wel of niet bij de ondervraging zelf horen. Het uiteindelijk effect is het gevoel dat je bent beland bij een ondervraging in het Oostblok ten tijde van de Koude Oorlog. Naargeestig en angstwekkend.

Voor wie binnenkort naar Amerika vliegt is deze film absoluut verboden. Voor alle andere filmliefhebbers is dit 75 minuten lang genieten van een geweldig script, geweldige regie en geweldige cast. En dat met alleen een wachtruimte, een verhoorkamer en een handjevol acteurs.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 september 2023