Uptown Girls (2003)

Regie: Boaz Yakin | 101 minuten | drama, komedie | Acteurs: Brittany Murphy, Dakota Fanning, Marley Shelton, Heather Locklear, Donald Faison, Jesse Spencer, Austin Pendleton

Je verwacht van een komedie dat je met een lach uit de bioscoop komt, maar dat is bij ‘Uptown Girls’ niet het geval. De grappen zijn niet lollig en het drama is te overheersend. De grote lijn van de film is wel ontroerend en het eind van de film is erg aandoenlijk, maar het is jammer dat de film zo voorspelbaar is: je weet precies wat de volgende stap zal zijn. De karakters zijn niet goed uitgewerkt en de film lijkt over teveel onderwerpen te gaan. Er zit een liefdesverhaal in, waar je als kijker niet echt grip op krijgt. Het gaat over op jonge leeftijd je ouders verliezen en hoe je daarmee omgaat. Of gaat het toch vooral om de les van Ray aan Molly?

Ook al is de film geen juweeltje, het acteerwerk is best vermakelijk en soms vertederend. De tienjarige Dakota Fanning is erg goed als het aan smetvrees lijdende, te volwassene kleine meisje. De scènes waarin ze bazig uitvalt tegen de zeventien jaar oudere, maar erg kinderlijke Murphy zijn erg grappig. Voor de rest is er niet zoveel te lachen in deze komedie. Met Fanning lijkt Hollywood er weer een nieuw kindsterretje bij te hebben. Op haar zevende speelde ze al het dochtertje van Sean Penn in de de film ‘I Am Sam’ (2001) . Een jaar later was ze de jonge versie van Reese Witherspoon in ‘Sweet Home Alabama’ (2002). Daarna in ‘The Cat in the Hat’ (2003) met Mike Myers, Alec Baldwin en Kelly Preston.

Ook al heeft actrice Brittany Murphy naast enkele grote acteurs gestaan, echt doorbreken tot de grote films doet ze niet. Murphy’s eerste filmrol was haar optreden in de tienerfilm ‘Clueless’ (1990), waarin ze speelde naast Alicia Silverstone. In 1999 was ze naast Winona Ryder en Angelina Jolie te zien in ‘Girl, Interrupted’. Murphy speelt leuk als het verwende prinsje in ‘Uptown Girls’, maar heel erg overtuigend is ze niet. Ze gedraagt zich als een kind en moet steeds op haar vingers getikt worden door de tienjarige Ray. Als ze elkaar wat beter leren kennen, worden de rollen langzaam omgedraaid, maar als kijker groei je niet echt met de karakters mee naar hun werkelijke leeftijd.

Donald Faison is in ‘Uptown Girls’ een vriend van Murphy, de twee speelden eerder samen in ‘Clueless’. Heather Locklear speelt de moeder van Ray. Haar karakter en optreden zijn niet erg geloofwaardig. Ze komt wel heel snel tot inkeer en alles is weer koek en ei. De Australische Jesse Spencer probeert in Hollywood een voet aan de grond te krijgen, maar zijn slecht uitgewerkte rol in ‘Uptown Girls’ is niet iets om over naar huis te schrijven.

Brittany Murphy en Dakota Fanning doen het best leuk en het verhaal is wel aandoenlijk, maar ‘Uptown Girls’ had geen bioscoopfilm hoeven zijn, linea recta naar de videotheek was ook goed geweest.

Roosmarijn Andringa

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 februari 2004