Vacation (2015)

Regie: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein | 99 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Ed Helms, Christina Applegate, Skyler Gisondo, Steele Stebbins, Chris Hemsworth, Leslie Mann, Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Charlie Day, Catherine Missal, Ron Livingston, Norman Reedus, Keegan-Michael Key, Regina Hall, Emyri Crutchfield, Alkoya Brunson, Nick Kroll, Tim Heidecker, Kaitlin Olson, Michael Peña

Het tijdschrift National Lampoon was in de jaren zeventig in de Verenigde Staten zo populair dat het verbinden van de naam aan een film al garandeerde dat er winst gemaakt zou worden. Na ‘National Lampoon’s Animal House’ (1978) volgde weliswaar het minder succesvolle ‘Class Reunion’, maar ‘National Lampoon’s Vacation’ maakte dat verlies ruimschoots goed. De komedie over de familie Griswold, die door het land kruisen op weg naar een legendarisch (maar overigens niet bestaand) pretpark, Walley World, werd zo goed ontvangen, dat er diverse vervolgen en spin-offs volgden (waarvan uitsluitend de directe sequel, ‘European Vacation’ in Nederland een bioscooprelease kreeg). In de ‘Vacation’ films kijken we mee met de avonturen van de doorsnee Amerikaanse familie (vader, moeder, zoon en dochter), waarin niets gaat zoals gepland en subtiliteit ver te zoeken is. Chevy Chase en Beverly d’Angelo speelden in de originele jaren tachtig versies Clark en Ellen Griswold en keren voor de reboot van ‘Vacation’ terug in die rollen.

Net als zijn vader Clark wil Rusty Griswold de familieband versterken door zijn gezin mee te nemen op een road trip. Dat is hard nodig, want de twee zoons, tegenpolen James en Kevin (Skyler Gisondo en Steele Stebbins) kunnen elkaar niet luchten of zien. James is een wat gevoelige puber die stapels dagboeken bij houdt en gitaar speelt, opdondertje Kevin is alleen maar irritant en haalt zijn familie (en de kijker) het bloed onder de nagels vandaan. Rusty’s vrouw Debbie (Christina Applegate) droomt stiekem van een romantische trip naar Parijs, maar staat toch open voor het plan van haar echtgenoot om pretpark Walley World te bezoeken. In een belachelijk uitziende gehuurde minivan (het onbestaande Albanese merk Tartan Prancer) vertrekt de familie op weg naar Walley World.

Of je de originele film(s) nu wel of niet kent, ‘Vacation’ uit 2015 is prima te volgen zonder voorkennis. De nieuwe generatie Griswolds hebben de genen van de vorige generatie duidelijk in zich en de ene onverwachte gebeurtenis is nog niet voorbij of de volgende dient zich aan. Veel van de humor is platvloers en soms ronduit smerig, maar dan wel van het soort dat je soms onwillekeurig toch moet lachen, mits je in de juiste – vatbaar voor flauwe grappen – stemming bent. Memorabele rollen zijn er voor Chris Hemsworth als zwager Stone en Charlie Day als depressieve gids tijdens een wildwater-kanotocht. ‘Vacation’ is beslist geen topfilm, maar voor mensen die een film waarin alle vormen van lichaamssappen hun opwachting maken op zijn tijd wel kunnen waarderen is deze komedie best het proberen waard.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 10 september 2015
DVD- en blu-ray-release: 20 januari 2016