Vakantie in eigen land (2011)

Regie: Hanro Smitsman | 76 minuten | familie | Acteurs: Frederik Brom, Hayo Bruins, Max van Burg, Lottie Hellingman, Gianni Janzen, Albert Lagrin, Julia Marinissen, Elle van Rijn, Miguel Stordiau, Victor Swank, Juan Carlos Tajes, Zana Weiss, Amalia Yuno

Regisseur Hanro Smitsman kunnen we onder andere kennen van ‘Skin’, ‘De Punt’ en ‘De laatste Reis van Meneer van Leeuwen’. ‘Vakantie in eigen land’ is de vierde in het rijtje Telefilms dat Smitsman in korte tijd realiseerde. Een flink aantal bekende gezichten werd voor deze telefilm opgetrommeld. We zien aangenaam acteerwerk van Max van den Burg, Lottie Hellingman en Hayo Bruins.

Maar wat lijkt te beginnen als een serieuze telefilm over ‘de kredietcrisis’, verandert al snel in een luchtige familieproductie die ogenschijnlijk vooral voor kinderen de moeite waard zal zijn. Ogenschijnlijk, want vanuit welk oogpunt de film nu echt bekeken moet worden blijft wat in het ongewisse. ‘Vakantie in eigen land’ bevat komische dialogen maar kent ook scènes die een tikkie flauw uit de hoek komen. De luchtige omgang met thema’s als overspel en faillissement doen echte dramatiek de das om maar kunnen ook niet direct als sterk humoristisch worden getypeerd. Terwijl het basisgegeven veelbelovend lijkt, blijft de uitwerking dus wat tussen de verschillende genres in hangen. ‘Vakantie in eigen land’ kan daardoor wat pitloos en onuitgesproken overkomen.

Scenarioschrijver Rob Bloemkolk laat met ‘Vakantie in eigen land’ de kijker nog eens herinneren aan de dingen die wellicht echt belangrijk zijn in het leven. En het feit dat we misschien wel minder van elkaar verschillen dan dat we ons zelf soms doen geloven. Een moraal dus? Jazeker.  Door het ontaarde leventje van de twee hoofdpersonen te karikaturiseren wordt al snel een kant-en-klaar zwart-wit scenario gepresenteerd waarbij thema’s als cultuurverschil en sociale omgang heel behapbaar worden overgebracht.

De ‘heldenrollen’ in deze telefilm zijn weggelegd voor dochter Saskia (Amalia Yuno) die samen met haar vriendjes en vriendinnetjes de volwassenen moeten redden van de waanzin. En dat sterkt de gedachte dat ‘Vakantie in eigen land’ juist vanuit dit kinderlijke perspectief een jeugdige doelgroep zal aanspreken.

Tjeerd Kooistra

Waardering: 2.5