Valentino: The Last Emperor (2008)

Regie: Matt Tyrnauer | 96 minuten | documentaire

Er zullen maar weinig vrouwen zijn die nog nooit van Valentino gehoord hebben. De man die prachtige jurken kan maken waarin iedere vrouw zich een prinses voelt. Een man waar zelfs een kleur naar is vernoemd; Valentino-rood. En de man die de trouwjurk ontworpen heeft voor onze eigen prinses Maxima. Na 45 jaar mode ontwerpen ging hij op 76-jarige leeftijd met pensioen. Dat gebeurde met een spetterend feest in Rome. De voorbereidingen voor dit feest en voor zijn laatste show zijn gefilmd voor deze documentaire.

Het is een verhaal geworden over een bijzondere man, die veel vrouwen over de hele wereld erg gelukkig heeft gemaakt. Modellen die rondrennen met een visagiste en een styliste achter zich aan. Grote hectiek achter de schermen van een modeshow, dat is het beeld waar de film ‘Valentino: The Last Emperor’ mee begint. We leren Valentino op een andere manier kennen, we zien hoe een jurk tot stand komt en hoe persoonlijk hij bij elk ontwerp betrokken is. We zien ook hoe graag zijn personeel voor hem werkt, maar hem toch af en toe ook achter het behang zou kunnen plakken van frustratie. Elk detail op de jurk moet met de hand worden aangebracht. En als meneer Valentino zich dan bedenkt en het toch niet mooi vindt, moet er weer opnieuw begonnen worden. De mensen hebben het er allemaal voor over.

Valentino is geen modeontwerper, maar een begrip. Zijn vijf schattige mopshondjes zijn altijd bij hem in de buurt, net als zijn grote steun en toeverlaat Giancarlo Giametti. Er valt te lachen met deze documentaire, maar er zitten ook emotionele momenten in. Je kijkt naar échte mensen, en daar heeft de regisseur ook de nadruk op gelegd. De persoonlijkheid van Valentino komt naar voren. Dat hij het af en toe helemaal niet eens is met de ideeën van zijn partner Giametti over de modeshow, dat hij het af en toe helemaal niet leuk vindt om gefilmd te worden en dat er ook bij hem af en toe tranen van emotie over zijn gezicht rollen.

De documentaire ‘Valentino: The Last Emperor’ geeft niet alleen een beeld van de man achter de prachtige jurken, maar ook van de gehele modewereld. Rijkdom en glitter en glamour is alleen de buitenkant. Achter de schermen is het stress en hard werken. Voor wie wel eens wil zien hoe het er in de modewereld aan toe gaat, is deze film zeer geschikt. Fans van Valentino en fans van mooie kleding zullen ook smullen van deze film. En het belangrijkste punt van een goede documentaire; het gaat niet vervelen. Je blijft geboeid kijken tot het einde.

Eveliene Sanders

Waardering: 4