Valerie on the Stairs – Masters of Horror: Valerie on the Stairs (2006)

Regie: Mick Garris | 59 minuten | horror | Acteurs: Tyron Leitso, Nicola Lipman, Jonathan Watton, Christopher Lloyd, Christine Barrie, Clare Grant, Suki Kaiser, Tony Todd

‘Valerie on the Stairs’ is in veel opzichten een typische spookhuisfilm en gebaseerd op een kort verhaal van Clive Barker, de man achter klassieke horrorverhalen als ‘Hellraiser’ en ‘Candyman’. De ambitieuze schrijver Rob besluit om zijn intrek te nemen in een gebouw waar ongepubliceerde schrijvers een gratis kamer aangeboden krijgen om aan een boek te werken. De enige voorwaarde is dat je na publicatie van eigen werk op dient te krassen. Rob krijgt echter al snel te maken met vreemde geluiden en een geestesverschijning waaruit blijkt dat het huis minder pluis is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Aangezien het verhaal dat ten grondslag ligt aan ‘Valerie on the Stairs’ weinig nieuws onder de zon brengt, hangt veel af van de bekwaamheid van de regisseur en de acteurs. Het camerawerk en de belichting zorgen er in ieder geval wel voor dat de film een lekker geheimzinnig, duister en claustrofobisch sfeertje uitademt. Ook het tempo waarin het verhaal vertelt wordt is in orde. De zaken worden niet al te snel afgehaspeld, maar de gebeurtenissen spelen zich zeker ook niet af in een slakkengang waardoor de film nergens lethargisch of slaapverwekkend saai wordt. Ondanks enkele bloederige segmenten is deze prent meer een aanrader voor fans van ingetogen, op suspense gebaseerde griezeligheid dan voor de adepten van rauwe en compromisloze gore. Het acteerwerk is over het algemeen solide, met de doorgewinterde veteraan Christopher Lloyd als positieve uitschieter.

Desondanks vallen er zeker ook wel wat kritische kanttekeningen bij deze aflevering te maken. Zo wordt het verhaal, na het spannende en uitdagende begin, op een gegeven moment te voorspelbaar. Regisseur Garris slaagt er niet in om de spanningsboog tot het einde strak gespannen te houden. Het laatste deel van de film oogt wat geforceerd en culmineert uiteindelijk in een nogal vaag aandoende slotscène. Ook het uiterlijk van de demon (een vrijwel onherkenbare Tony ‘Candyman’ Todd) getuigt niet van al te veel originaliteit en heeft veel weg van een goedkope kopie van de djin uit ‘Wishmaster’. ‘Valerie on the Stairs’ zal niet de geschiedenis ingaan als een van de klassiekers uit deze serie korte horrorfilms, maar is desondanks best een genietbaar werkje dat gematigde liefhebbers van het genre wel zal aanspreken.

Frank Heinen