Valley of Angels (2008)

Regie: Jon Rosten | 100 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: George Katt, Danny Trejo, Renee George, Caroline Macey, Miguel Angel Munguia, Heather Trzyna, Jessica Diaz, Colin McLain Day, Kevin Wetmore Jr., David G. Larmore, Carlo Astuti, Jake Ambrose, Raul G. Perez, Kacie Stetson.

‘Valley of Angels’ is het zoveelste voorbeeld van een film die met minimale middelen hoopt mee te doen met de grote jongens. Slechte cameravoering, slecht geluid, slecht acteren en lachwekkende dialogen. Maar, het speelt in het door drugs geregeerde Los Angeles en we zien twee drugsbendes die elkaar naar het leven staan. Dan zal er toch wel iets te genieten zijn? Helaas, bitter weinig.

Hoofdrolspeler George Katt (als Zachary ‘Zeus’ Andrews) ligt als drugsdealer stevig aan de ketting bij de grove drugsbaas Hector (stereotiep gespeeld door Danny Trejo, kan hij wel andere rollen spelen?). In voice-overs, die de film een gekunsteld hoger cachet proberen te geven, horen we Zeus reppen over hoe hij een ander, beter leven zou wensen voor zichzelf. En dan zal je net zien, juist op het moment dat hij het verderfelijke wereldje wil ontvluchten, zadelt Hector hem op met een zeer belangrijke taak. Zeus moet een paar dagen op Maria, het mooie Latino-vriendinnetje van Hector, passen. Het wordt hem iets te heet onder de voeten, omdat de rivaliserende drugsbende (zeer origineel de ‘Black Suits’ genoemd) op zijn scalp en zijn volle kluis uit zijn. Zeus, die niet alleen zijn baan maar ook zijn ‘bitchy’ vriendin Sandra zat is, hoopt met zijn intellectuele bijslaap Lisa naar een warm eiland te vluchten. Klinkt dit bekend? Enfin, Maria vertelt Zeus waar de winsten van Hector te vinden zijn. Hector blijkt echter nog in leven en dwingt Zeus hem zijn geld terug te geven. Als onderpand gijzelt hij Sandra en Zeus’ zusje Nathalie. Na het obligate gescheld en geschiet over en weer liggen de lijken opgestapeld en uiteindelijk weet ook Zeus zijn lot niet te ontlopen.

In ‘Valley of Angels’ wordt ver onder de maat geacteerd. Danny Trejo kan heel goed boos kijken en wellicht nog beter schelden, maar dat is vaak het enige dat de man die in ‘Machete’ wel wist te boeien te berde weet te brengen. De stoere ‘Black Suits’ vallen echt hilarisch op. Robotachtig doen ze hun plichtmatige ding. Met de karakters Carlos en Carter als hoogtepunten in slechte casting. Een ‘bad guy’ met teksten waar de honden geen brood van lusten en een oversekste drugsgebruiker die het leven als een groot feest ziet en alle vrouwen -natuurlijk- slechts als willig vlees. Het erbarmelijk slechte script is de film het meest aan te rekenen. De acteurs lijken van de autocue af te acteren, emotieloos en zonder enige ontwikkeling in karakter. Wat voegt Zeus’ moeder toe aan het verhaal en waarom heeft hij zijn irritante vriendin niet al veel eerder aan de dijk gezet? Regisseur Jon Rosten geeft zijn ‘acteurs’ niets om in uit te blinken. Het is allemaal al een keer eerder gedaan en veel beter. Los Angeles en Danny Trejo, dit keer geen winnende combinatie. Verre van…

Ruud Stift