Vampire Academy (2014)

Regie: Mark Waters | 105 minuten | actie, horror, fantasie, komedie | Acteurs: Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovsky, Gabriel Byrne, Dominic Sherwood, Olga Kurylenko, Sarah Hyland, Cameron Monaghan, Sami Gayle, Ashley Charles, Claire Foy, Joely Richardson, Dominique Tipper, Edward Holcroft, Bronté Norman-Terrell, Chris Mason, Ben Peel

‘Twilight’-haters rejoice! Er is een film waar jullie je nog meer aan kunnen ergeren dan de populaire vampierenreeks. ‘Vampire Academy’ is gebaseerd op het eerste boek uit de bestsellerserie van Richelle Mead, geregisseerd door Mark ‘Mean Girls’ Waters en geschreven door diens oudere broer Daniel (‘Heathers’, ‘Batman Returns’). Klinkt veelbelovend, maar helaas is ‘Vampire Academy’ niet geworden wat het had kunnen zijn.

In deze ‘Harry Potter’ meets ‘Mean Girls die het zonlicht niet kunnen verdragen’ volgen we twee vriendinnen, Rose Hathaway (Zoey Deutch) en Lissa Dragomir (Lucy Fry). De zeventienjarige Rose is een Damphir, een halfmens/halfvampier. Haar koninklijke vriendin is een Moroi, een sterfelijke vampier in bezit van magische krachten. De pittige Rose is haar lijfwacht, althans, ze werd tot twee jaar terug hiervoor opgeleid. Niet bepaald een luxe, want de Strigoi, weer een ander subras, zijn het kwaad in de puurste vorm en hebben het op alle Moroi, inclusief prinses Lissa, voorzien. Voor Rose haar opleiding kon voltooien, zijn de dames echter weggelopen van hun kostschool St. Vladimir’s Academy (de reden hiervoor wordt gaandeweg duidelijk) en sindsdien hebben ze een leven geleid zoals gewone tieners doen. Nou ja… af en toe moet Lissa even bloed tanken bij Rose, maar verder is alles heel normaal. Afgezien van de telepathische band die er voor zorgt dat Rose Lissa’s gedachten kan lezen dan. Op het moment dat ‘Vampire Academy’ begint wordt het tweetal opgespoord door Dimitri Belikov, Rose’s trainer, en teruggebracht naar de kostschool.

Net als het boek bestaat ‘Vampire Academy’ uit een wirwar van termen en gecompliceerde plotlijnen. Door middel van flashbacks en soms zelfs letterlijke uitleg door de karakters wordt de onwetende kijker wat kennis bijgespijkerd. Regelmatig zal je het gevoel bekruipen dat je een tweede deel aan het kijken bent in plaats van wat een start zou moeten zijn van een franchise, want er wordt al een bepaalde mate van achtergrondkennis van de kijker verwacht. Voor liefhebbers van de boekenreeks zal dat minder problematisch zijn, maar voor de leek is het nogal verwarrend. Daar komt nog bij dat het zich naarmate de film vordert ook niet echt blijkt te lonen te investeren in de geschiedenis, want ‘Vampire Academy’ blijft een warboel van een film. Het scheelt dat het bij vlagen vermakelijk is, anders zou het een lange zit zijn. En dan wordt niet gedoeld op de obligate ‘Twilight’-referenties of andere popculture opmerkingen (“Wat is een hashtag?” vraagt een wereldvreemde vampier aan Rose als ze eenmaal terug zijn op St. Vladimir’s). De vriendschap tussen Lissa en Rose vormt het kloppende hart van de film en dat maakt de film net de moeite waard, zeker voor de doelgroep.

Zoey Deutch slaagt er in haar sarcastische one-liners overtuigend te brengen. Als actrice maakt ze niet direct een verpletterende indruk, maar ze zal wel herinnerd worden vanwege deze rol. Gabriel Byrne, Olga Kurylenko en Joely Richardson hebben als bekendste acteurs nauwelijks noemenswaardige bijrollen. De film had waarschijnlijk beter gewerkt als tv-serie, want in ‘Vampire Academy’ voelt alles gehaast. Iets meer spanning, iets scherpere humor en een minder rommelig scenario waren welkom geweest.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 20 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 20 juni 2014