Vampire in Vegas (2009)

Regie: Jim Wynorski | 82 minuten | horror | Acteurs: Tony Todd, GiGi Erneta, Chris De Christopher, Delia Sheppard, Edward Spivak, Sonya Joy Sims, Frankie Cullen, Brandin Rackley, Jonathan Conrau, Melissa Brasselle

Las Vegas, de stad waar alles glittert en zelfs dure dingen er goedkoop uitzien. Een beter decor is bijna niet denkbaar voor deze pretentieloze pulpfilm, die niet zou misstaan als headliner van Nacht van de Wansmaak. Het begint al met de Vincent Price-achtige voice-over aan het begin, waarin hoofdrolspeler Tony Todd de kijker bijkletst over de voorgeschiedenis van Sylvian. De acteur lijkt zich te beseffen dat hij in een kitschproduct is beland en zet zijn beste beentje voor. Of zijn collega’s zich schamen voor hun rol of juist plezier hebben in hun werk is niet helemaal duidelijk, maar werken doet het uiteindelijk wèl, al is het een beetje.

Cultregisseur Jim Wynorski begrijpt wat zijn publiek wil. Vrouwelijke wetenschappers horen bebrild te zijn en een labjas te dragen waar ze van voren bijna uitbarsten. Strakke meiden horen om het hardst te gillen en stoere knullen horen hen te hulp te schieten, óf (slachtoffers zijn ook geëmancipeerd tegenwoordig) vice versa. En vampiers, die hebben vleermuisvleugels, zelfs als daarvoor een blik Sesamstraat-effecten moet worden opengetrokken. Tot zover kun je alle clichés afvinken. Alleen Sylvians kat, die valt pijnlijk uit de toon met die grijze vacht en dat witte befje. Gitzwart had hij moeten zijn, met ogen als gloeiende kooltjes. Maar goed, als alleen de huisdieren verkeerd gecast zijn, dan mag je in een film als deze van geluk spreken.

Laten we er geen doekjes om winden: ‘Vampire in Vegas’ is bar slecht. Toch heeft de film charme. Spannend kun je hem niet noemen en hem tot parodie bestempelen is teveel eer, maar stiekem is het toch wel lachen-gieren-brullen om die foute dialogen, die slechte effecten, die neptieten en die goedkope kostuums. Probeer als vampier maar eens indruk te maken in een mantel van stretchvelours! “What happens in Vegas, stays in Vegas”, luidt een bekend gokkersgezegde. Je mag best lol hebben om ‘Vampire in Vegas’, ook al vind je het eigenlijk niet kunnen. Goed beschouwd is de film niet meer dan 1 ster waard, maar omdat het solo zo treurig stralen is op The Strip, krijgt hij er gewoon nog eentje bij. Een ster die je er overigens gelijk weer vanaf mag trekken als wansmaak je smaak niet is.

Paula Koopmans