Vampire Sisters (2004)

Regie: Joe Ripple | 79 minuten | horror | Acteurs: Darla Albornoz, Leanna Chamish, Bill Debrason, Syn DeVil, Terry Frank, Jeannie Michelle Jameson, Kelly Klein, Mitch Klein, Mark Lassise, Steven ´Proz´ Prosser, Joe Ripple, Michelle Ripple, Daniel Ross, Isabelle Stephen, George Stover, Nathalie Taborda, James J. Waltz

Vampirisme…. een geliefkoosd onderwerp voor tal van horrorfans. Wanneer de vampiers in kwestie er ook nog eens als lieftalige jongedames uitzien kan dat voor de liefhebber des te intrigerender zijn. ‘Vampire Sisters´ probeert wat dat betreft de liefhebber op zijn wenken te bedienen. Het begin is veelbelovend genoeg wanneer een man in het donker op de loop is voor twee schaars geklede dames. Hij vindt toevlucht in een huis waar hij op bed wordt vastgebonden. Het blijkt onderdeel te zijn van zijn sadomasochistische fantasieën, maar het loopt op ongewenste wijze uit de hand wanneer drie vrouwelijke vampiers vervolgens hun bloedzuigende activiteiten op hem botvieren. Het huis blijkt van de drie vampiers te zijn, en ze hebben de gewoonte hun slachtoffers in de val te lokken om hen vervolgens tot hun slachtoffer te maken.

De aanpak die de openingsscène kenmerkt wordt daarna vastgehouden. De zich op verschillende manieren aandienende slachtoffers worden op diverse manieren afgemaakt om te voorzien in de bloeddorst van de vampierzussen. Alleen begint al snel op te vallen dat deze film gedurende het grootste deel van de speelduur niet veel meer te bieden heeft dan dat. Veel meer dan een herhaling van hetzelfde gegeven in een andere uitvoering is het feitelijk niet. Nadeel is dat de manier waarop het een en ander in beeld wordt gebracht niet weet te overtuigen. Matig acteerwerk, wat slechte tot hooguit matige speciale effecten, een te twijfelachtig verloop van diverse gebeurtenissen en het snel naar voren komend routinematig karakter van deze film ondermijnt al snel de effectiviteit van de diverse ontwikkelingen. De nodige aardige momenten komen weliswaar voorbij wanneer er met de nodige zwartgallige humor op onverwachte, sadistische en bloederige wijze met deze en gene wordt afgerekend, maar het wordt te gebrekkig uitgewerkt om genoeg tot de verbeelding te spreken. Noemenswaardige spanning levert het allemaal maar weinig op en het duurt niet lang voordat het saai wordt en de verveling toeslaat, ook doordat het verhaal zich tussen de zich aandienende slachtoffers traag afspeelt. En het onderling gekeuvel van de dames over het lokken van hun slachtoffers en over hoe die hun bevallen zijn is niet genoeg om de aandacht vast te houden of om hen eng genoeg te laten lijken.

Ook andere onderdelen in deze film komen op zijn zachtst gezegd nogal twijfelachtig over. De drie vampierzussen hebben ‘our big brother’ Iggy, een vaag duivels wezen, in een loods opgesloten en voeren hem met de restjes van hun slachtoffers. Er worden langdurig uitspraken over Iggy gedaan die de nodige verwachtingen over diens toekomstige verschijning en optreden wekken. Wanneer er dan in een later stadium een paar undercover agenten in het huis van de vampiers belanden is dat een mooie reden om alles en iedereen door elkaar heen te laten lopen en met elkaar in gevecht te laten raken. Dit laatste stadium biedt weliswaar wat gewelddadige actietaferelen met meerdere interessante mogelijkheden, maar ook hier geldt dat door de gebrekkige uitwerking de ontwikkelingen niet in het minst serieus genomen kunnen worden. Humor is er hier, net als in de eerdere scènes waarin de bloedzuigende dames hun nietsvermoedende slachtoffers te grazen namen, wel ruim aanwezig, maar dan vooral doordat de te amateuristische vormgeving de gebeurtenissen te vaak te lachwekkend laat overkomen. Net als dat met de niet waargemaakte verwachtingen omtrent de verschijning en het optreden van Iggy het geval is.

In een klaarblijkelijke poging om de tekortkomingen van deze productie nog wat op te vijzelen is ervoor gekozen om de vrouwelijke vampiers via een erotisch getinte website hun slachtoffers in de val te lokken. Een mooi excuus dus voor tal van taferelen waarin de dames in verschillende outfits en in diverse gradaties van naaktheid door het scherm paraderen, zowel om aan de fantasieën van hun toekomstige slachtoffers te voldoen als om hen om de tuin te leiden. Het zijn beelden die de liefhebbers van vrouwelijk schoon zullen weten te waarderen, maar een compensatie voor de tekortkomingen in deze productie kan het niet vormen. Ook omdat er in de acteerprestaties van de diverse acteurs nergens een verbetering te bespeuren is, er her en der technische onvolkomenheden aan de dag treden en er tal van onlogischheden en gaten in dit toch al tekortschietend verhaal aan te wijzen zijn. Als een gedenkwaardige hoogvlieger in het vampiergenre zal deze low budget productie niet bepaald de geschiedenis ingaan. Wel wordt duidelijk dat de makers van deze ´Vampire Sisters´ dat ook beseft hebben en er geen enkele moeite mee hebben dat bij voorbaat al kenbaar te maken of toe te geven, getuige de in beeld gebrachte titel B-Movie Horrors van het boek dat een van de vampierzussen doorbladert. Voor de liefhebbers van pulp/crap films kan deze weinig geïnspireerde film met al zijn tekortkomingen aanbevolen worden. Voor de liefhebbers van het serieuze werk echter heeft deze film wel een paar aardige momenten te bieden, maar meer dan dat hoeft er niet van verwacht van te worden.

Frans Buitendijk