Vampires Suck (2010)

Regie: Aaron Seltzer, Jason Friedberg | 82 minuten | komedie | Acteurs: Jenn Proske, Matt Lanter, Marcelle Baer, Emily Brobst, Parker Dash, David DeLuise, Bradley Dodds, Kelsey Ford, Ken Jeong, Arielle Kebbel, Michelle Lang, Mike Mayhall, Chris Riggi, Anneliese van der Pol, Wanetah Walmsley, Matthew Warzel, Charlie Weber, Nedal Yousef, Charlotte Biggs, Michael Hanson, Krystal Mayo, Ashley-Anne Parker, Greg Washington, Melanie Welch, Jeff Witzke

Stephenie Meyer schreef een serie boeken over een jong meisje dat verliefd wordt op een vampier. De boeken werden stuk voor stuk bestsellers, de filmrechten werden verkocht en dat zorgde dat de hype op een hoogtepunt kwam. Zowel tieners als twintigers en een enkele Twi-mom genoot van de tienerperikelen in het dorpje Forks nabij de Canadese grens op het witte doek. De populariteit van Robert Pattinson (Edward) en Taylor Lautner (Jacob) resulteerde zelfs in een tweesplitsing. Als loyale fan werd je geacht te kiezen: of je bent Team Edward of je bent Team Jacob. Het was te verwachten natuurlijk, maar het duo Jason Friedberg en Aaron Seltzer, bekend van parodieën als ‘Epic Movie’, ‘Date Movie’ en ‘Disaster Movie’, pakten de kans om hun bankrekening te spekken met beide handen aan en gingen aan de slag met een spoof op vampierenfilms. Althans, dat leek in eerste instantie de bedoeling te zijn, want uiteindelijk parodieert ‘Vampires Suck’ alleen maar de ‘Twilight’ serie. Aanverwante hits als tv-series “The Vampire Diaries” en “True Blood” worden vrijwel geheel genegeerd. Buffy (the Vampire Slayer) maakt nog wel heel even haar opwachting, maar je moet niet knipperen (of van ergernis draaien) met je ogen, want anders heb je haar optreden gemist.

‘Vampires Suck’ volgt vrijwel letterlijk de plot van ‘Twilight’ en ‘The Twilight Saga: Eclipse’, maar dan net allemaal wat belachelijker gemaakt. Zo heeft Jacob hier een hondenneus en in plaats van een sexy sixpack laat hij in de beroemde en exact gekopieerde shirtuittrekscène een behaard bovenlichaam met tien tepels zien. Ook wordt geen enkele mogelijkheid overgeslagen om een seksuele toespeling te maken, maar de makers lijken nog niet doordrongen van het feit dat grappen over opblaaspoppen allang niet meer leuk zijn. Ander onsmakelijk voorbeeld: als Becca in de auto tegen haar vader zegt dat ze haar haar lang heeft laten groeien, zegt hij iets in de trant van: “Ja, je bent nu echt een grote meid. Laat me je borsten eens zien!” Vader kan niet besluiten of Becca nu een baby, een kleuter of een volgroeide vrouw is, blijkt later, want na haar kamer te laten zien die nog volgestouwd is met barbiepoppen, duwt ie haar een speen in de mond en draagt ie haar in een buikdrager naar buiten. Wat de makers verder humoristisch veronderstellen is het in elkaar slaan van de gehandicapte vader van Jacob en dergelijke.

Wat wel in positieve zin opvalt is hoe goed Jenn Proske Kristen Stewart weet te imiteren. Ze heeft haar pruillipjes en neergeslagen blikken tot in de kleinste finesse verzorgd. Matt Lanter zet ook een goede Edward neer, maar Jenn steekt hem absoluut naar de kroon. De referenties naar andere populaire fenomenen zoals in de eerdere films van dit duo zijn hier tot een minimum beperkt. We zien Lady Gaga voorbij komen, en er wordt eenmalig een (poging tot) grap gemaakt over de Jonas Brothers, Taylor Swift en de Black Eyed Peas en in Becca’s verdrietige periode vanwege de beëindigde relatie leest ze boeken als ‘Eat Pray Suck’ (‘Eat Pray Love’). Soms, heel soms, weten de makers nog wel een glimlach te veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer Edward de appel uit Becca’s tas opvangt in beide handen (referentie naar de boekkaft), maar het enige dat echt leuk is aan ‘Vampires Suck’ is de titel.

Monica Meijer

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 26 augustus 2010