Vantage Point (2008)

Regie: Pete Travis | 90 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Dennis Quaid, Matthew Fox, William Hurt, Forest Whitaker, Bruce McGill, Edgar Ramirez, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Eduardo Noriega, Ayelet Zurer, Saïd Taghmaoui, James LeGros, Eduardo Noriega, Richard T. Jones, Holt McCallany, Leonardo Nam, Dolores Heredia, Alicia Zapien, Justin Sundquist, Sean O’Bryan, José Carlos Rodríguez, Rodrigo Cachero, Guillermo Iván, Xavier Massimi, Shelby Fenner, Ari Brickman, Brian McGovern, Lisa Owen, Rocío Verdejo, Marisa Rubio

De president van de Verenigde Staten houdt een belangrijke toespraak op een plein in Salamanca, Spanje. Er is veel publiek aanwezig en de Secret Service houdt de mensen goed in de gaten wanneer de president uit zijn auto stapt. Tot nu toe gaat alles goed. Maar op het moment dat de burgemeester van Salamanca de president aankondigt klinkt er een schot. De president is geraakt. Niet veel later volgt er een grote explosie op het plein. Wat is er precies gebeurd en wie zit er achter deze aanslag?

Met dit simpele gegeven weet regisseur Pete Travis een degelijke en spannende actie thriller af te leveren. Het verhaal is niet vernieuwend maar de manier waarop het verteld wordt, zien we weinig. De film volgt de aanslag op de President vanuit acht verschillende perspectieven. Na het zien van de aanslag vanuit de optiek van een bepaald personage, wordt de tijd teruggespoeld naar twaalf uur ’s middags en beginnen we van voor af aan maar dan vanuit een ander perspectief. Iedere keer zien we de gebeurtenis opnieuw en wat erna gebeurt met een bepaald personage.

De film begint bij regisseuse Rex (Sigourney Weaver). Zij leidt haar filmploeg vanuit een mobiele televisiestudio om de toespraak van de President zo goed mogelijk vast te leggen. Vervolgens worden het standpunt van Secret Service Agent Thomas Barnes (Dennis Quaid) en Kent Taylor (Matthew Fox) getoond. Andere kanten worden belicht vanuit toerist Howard Lewis (Forest Whitaker) die de hele gebeurtenis heeft vastgelegd op zijn videocamera, President Ashton zelf en vanuit de terroristen. Op deze manier krijg je als kijker zicht op de hele situatie en vallen alle puzzelstukjes langzaam op zijn plek.

Regisseur Travis werkt bij iedere verhaallijn naar een climax toe met als hoogtepunt een spannende en goedgefilmde autoachtervolging die we in het laatste halfuur zien. ‘Vantage Point’ is een amusante en spannende thriller die vooral door eerdergenoemde autoachtervolging zeker de moeite waard is om te zien. Daarbij draagt ook een sterke cast waaronder Sigourney Weaver, Forest Whitaker, William Hurt en Dennis Quaid hun steentje bij aan de positieve kijkbeleving. Allen spelen hun rollen goed, hoewel de rol van Sigourney Weaver wel wat groter had gemogen. Een kanttekening kan wel gezet worden bij de geloofwaardigheid van sommige scènes en bij de plottwist, maar wie daar doorheen kijkt zal zich zeker vermaken met ‘Vantage Point’.

Marvin Heineman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 april 2008