Varg Veum: Het zwarte schaap – Varg Veum – Svarte får (2011)

Regie: Stephan Apelgren | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Trond Espen Seim, Lene Nystrøm, Bjørn Floberg, Alexander Karim, Kjærsti Odden Skjeldal, Jakob Oftebro, Emil Johnsen, Skjalg Gamst Landsem, Tormod Vassel, Morten Espeland, Elisabeth Sand, Espen Hana, Veronika Flotve Røssland, Sarah Svege

Het personage Varg Veum is bedacht door de Noorse schrijver Gunnar Staalesen. Het eerste boek rond deze antiheld verscheen al in 1977. De eerste film rond het personage verscheen precies dertig jaar later. De populariteit van Veum stijgt gestaag en de boeken zijn inmiddels al in het Nederlands, Engels, Zweeds, Deens en Duits vertaald.

Veum is een norse privédetective die in het Noorse Bergen woont. Hij is een typische loner die het liefst alleen werkt en geen hoge pet op heeft van de politie. Toch moet hij soms noodgedwongen met de jongens in het blauw omgaan. In de film ‘Varg Veum: Het zwarte schaap’ begeeft de morsige privédetective zich in de onderwereld. Zijn nieuwe vriendin Karin heeft een donker familiegeheim. Veums vlam heeft een aan heroïneverslaafde zusje dat in de prostitutie zit. Als het nieuwbakken stel probeert om haar uit de klauwen van haar pooier te houden, barst de pleuris uit. De souteneur is niet blij dat zijn bron van inkomsten zomaar van hem wordt afgenomen.

De kracht van deze serie is het titelpersonage en zijn kijk op de wereld. Veum is een cynische vent met een gezonde dosis humor. Ook zijn dwarse houding maakt hem apart. De Noorse acteur Trond Espen Seim zet deze rol met zichtbaar veel plezier neer. In tegenstelling tot zijn (fictieve) Duitse en Nederlandse collega’s is Veum niet onfeilbaar. Baantjer en Derrick zijn een halve heilige in vergelijking met deze norse Noor. Juist dat rauwe randje maakt Veum zo’n aansprekend personage. Ook het feit dat onze antiheld geen vechtmachine is, maakt de films en boekenreeks interessant. Veum is een echt mens. Punt.

‘Varg Veum: Het zwarte schaap’ is een donkere thriller die af en toe wat sleept – niet elke scène is even interessant en dat gaat ten koste van de spanningsboog – maar die toch bij vlagen behoorlijk spannend is. Het acteerwerk is erg sterk, de soundtrack overtuigend en de locatie (het Noorse Bergen) sfeervol. Qua actie moet je niet te veel van deze reeks voorstellen. Er zit wel wat geweld in, maar het draait toch echt voornamelijk om de interactie tussen de personages. Aanrader voor iedereen die van donkere detectiveseries houdt die zich in de krochten van de samenleving afspelen.

Frank v.d. Ven

‘Varg Veum: Het zwarte schaap’ verschijnt dinsdag 29 mei 2012 op DVD (‘Varg Veum – Seizoen 2’)