Vault (2019)

Recensie Vault CinemagazinRegie: Tom DeNucci | 99 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Don Johnson, Chazz Palminteri, Theo Rossi, Clive Standen, Samira Wiley, William Forsythe, Sean Ringgold, Chuck Zito, Vincent Pastore, Eric Lutes, Burt Young, Antonio Cupo. Dorothy Lyman, John Fiore, Ken Baltin, Gillian Williams, Armen Garo

Maffiafilms zullen nooit uit de mode raken en datzelfde geldt voor producties die zijn ‘gebaseerd op ware feiten’. Regisseur Tom DeNucci – een wel erg maffioso-esque naam, maar dat geheel terzijde – dacht de winnende combinatie in handen te hebben door een echt gebeurd misdaaddrama te verfilmen. Deze poging resulteerde in ‘Vault’, een film die het witte doek niet haalde en waarvoor een anoniem bestaan in de digitale videotheek dreigt. Terecht of niet?

In ‘Vault’ wordt een bijzonder stukje Amerikaans geschiedenis belicht. Het gaat hier om een van de grootste overvallen uit de historie van de Verenigde Staten. Twee kruimeldieven besluiten om een kluis te kraken. In deze geldopslag huist een bedrag van dertig miljoen dollar. Wat het duo echter niet beseft, is dat deze geldsom van de plaatselijke maffia van Rhode Island is. Toch niet het type mensen waar je moeilijkheden mee wilt hebben…

DeNucci heeft getracht een spannende film in te blikken over een bijzondere geschiedenis. Het is zonder meer interessant om over deze inmiddels vergeten krantenkop te weten te komen, maar helaas beschikte de regisseur over een nogal pover budget en dat breekt deze productie op. Zonder veel geld zul je creatief moeten zijn en daar ontbreekt het nu juist aan. ‘Vault’ is een rechttoe rechtaan maffiafilm zonder veel verrassingen. Paranoia en de constante dreiging van geweld zouden voor spanning moeten zorgen, maar de cast weet zich geen raad met het script.

Het acteerwerk is erg vlak, waardoor de aandacht snel verslapt. Het helpt ook niet mee dat de soundtrack niet erg noemenswaardig is en de spanningsboog nogal flexibel is. De eerste helft van de film zit degelijk in elkaar en probeert een zeker onderhuids gevoel van onbehagen op te roepen, maar dat doet de tweede helft teniet. Het lijkt erop als DeNucci haast had en besloot om het tempo flink op te krikken, waardoor ‘Vault’ nogal afgeraffeld lijkt. Hier had meer ingezeten als er meer aandacht aan het script en de casting besteed was.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 28 februari 2020