Vechtmeisje (2018)

Recensie Vechtmeisje CinemagazineRegie: Johan Timmers | 84 minuten | actie, drama | Acteurs: Imanuelle Grives, Aiko Beemsterboer, Bas Keijzer, Noa Farinum, Ali Ben Horsting, Hilde De Baerdemaeker, Rein Hofman, Mighty Mika, Dyon Wilkens, Adnane Atallah, Luna Becking, Dioni Jurado-Gomez, Dana Goldberg

Als gevolg van de vechtscheiding van haar ouders is het leven van de twaalfjarige Bo (Aiko Beemsterboer) compleet op zijn kop gezet. Dat haar ouders in hun constante geruzie vergeten rekening te houden met de gevoelens van het meisje en haar broer Dani (Bas Keijzer) zet de onderlinge verhoudingen ernstig onder druk. Bo loop zelfs met zoveel opgekropte woede rond dat ze stilaan een gevaar voor haar omgeving begint te worden. De pestkoppen van haar weke broer hebben het al moeten ontgelden. Een oplossing lijkt niet in zicht, te meer omdat haar ouders met de aankomende voogdijrechtszaak steeds heftiger op elkaar reageren.

Maar dan ziet Bo op een dag hoe buurtgenoot Joy (Noa Farinum) op straat haar kickbokshandschoenen verliest. Ze besluit het meisje te volgen naar een ogenschijnlijk verlaten fabriekshal. Binnen het statige pand blijkt echter een heuse kickboksschool te huizen. Bo kijkt er haar ogen uit. De intensiteit waarmee de andere kinderen hun krachten kwijt kunnen: dat lijkt haar ook wel wat. Ze heeft alleen nog nooit eerder in sportverband gevochten. Is ze überhaupt wel goed genoeg om de boksring te betreden? Meedoen voor spek en bonen ziet ze niet zitten. Kampioen wil ze worden. Dat vergt evenwel de nodige rust en beheersing. Kan ze het opbrengen, terwijl haar ouders elkaar de tent uit blijven vechten, om de kalmte te bewaren en haar club voor het eerst sinds jaren het jeugdkampioenschap van Nederland te brengen?

Ouders die zich als kinderen gedragen en kinderen die door omstandigheden al snel volwassen moeten worden. Het is een tamelijk eendimensionale en weinig originele invalshoek waar ‘Vechtmeisje’ lang tegen aan blijft hikken. Dat de woede van Bo ergens vandaan moet komen, is begrijpelijk. Maar nu is de cartoonesk gebrachte vechtscheiding van haar ouders niets meer dan een instrument om haar te introduceren in de kickbokswereld. De emotionele tragiek die gepaard gaat bij dergelijke scheidingen blijft in ‘Vechtmeisje’ grotendeels hangen aan het oppervlak. Dat werkt door in de aanvankelijk tenenkrommende voice-over en de in de mond gelegde dialogen. Subtiliteit en geloofwaardigheid zijn ver te zoeken.

Als Bo eenmaal aan haar lessen op de kickboksschool begonnen is, en haar ouders naar de achtergrond verdwijnen, wordt ‘Vechtmeisje’ er een stuk vloeiender en overtuigender op. Met de toenemende agressie, zowel gecontroleerd als ongecontroleerd, vindt de film een zekere doelmatigheid die daarvoor node gemist werd. Dat komt mede doordat de jonge personages de ruimte krijgen hun eigen ontwikkeling door te maken. Ook het acteerwerk en de onderlinge chemie van de jonge acteurs komen dan beter van de grond. Hoewel het hoge ‘Rocky’-gehalte de worsteling met geloofwaardigheid en voorspelbaarheid overeind houdt, maken het frisse enthousiasme en de girlpower een hoop goed.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 oktober 2018
VOD-release: 6 maart 2019
DVD-release: 6 maart 2019