Vengeance in the Making (2022)

Regie: onbekend | 53 minuten | documentaire

‘Vengeance in the Making’ verschijnt als extra op de home entertainment release van ‘The Batman’ (2022), waarmee Robert Pattinson aansluit in de rij acteurs die de caped crusader vertolken. In deze hernieuwde interpretatie van de beroemdste DC-francise mocht regisseur Matt Reeves zijn tanden zetten. Geen makkelijke opgave, gezien de torenhoge status die (met name) de ‘The Dark Knight’-trilogie bij fans heeft. Met ‘Vengeance in the Making’ krijgen we een blik achter de schermen en leggen de betrokkenen uit wat hen heeft geïnspireerd en gemotiveerd.

Niet iedereen zal weten dat DC staat voor Detective Comics, waar de multimedia-uitgever oorspronkelijk mee begon. Geen superhelden dus zoals we ze nu kennen, maar detectives. Matt Reeves wilde voor ‘The Batman’ terug naar de roots en wilde van zijn versie een detectiveverhaal maken. Dit verklaart de duistere, grimmige sfeer in ‘The Batman’. Ook geeft hij toe geen origin story te willen vertellen, en legt hij uit waar de uitdagingen om een goede Batman-film te maken nog meer lagen.

‘Vengeance in the Making’ laat uiteraard ook de belangrijkste castleden aan het woord: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, Andy Serkis en John Turturro krijgen allen hun plekje in de spotlights. Zoals het een gemiddelde making of betaamt, vallen er geen kritische woorden, maar is iedereen het met elkaar eens dat het een bijzondere ervaring was om aan deze film mee te werken. Maar toegegeven: mede dankzij Covid_19 was dat het ook. De opnamen waren amper begonnen of de wereldwijde pandemie zorgde ervoor dat alles in lockdown moest. Dit drukt wel een stempel op de produktie – al is ‘The Batman’ daar natuurlijk niet uniek in.

Wat ‘Vengeance in the Making’ het meest interessant maakt, zijn de verhalen en beelden van de mensen die achter de schermen keihard hebben gewerkt om van deze blockbuster een succes te maken. Informatie over onder andere de locaties (Liverpool!), kostuums, belichting, special effects, voor de filmliefhebber die graag meer achtergrond wil, is dit een waardevolle documentaire.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD, blu-ray- en 4K UHD-release: 6 juli 2022
Overige extra’s op ‘The Batman’ zijn: Looking for Vengeance (4:57); The Batman: Genesis (6:09); Vengeance Meets Justice (8:04); Becoming Catwoman (8:36); The Batmobile (10:51); Anatomy of the Car Chase (6:08); Anatomy of the Wing Suit Jump (6:29); Unpacking the Icons (5:47) en A Transformation: The Penguin (7:59).