Venom (2018)

Recensie Venom CinemagazineRegie: Ruben Fleischer | 112 minuten | actie, horror | Acteurs: Tom Hardy, Michelle Williams, Marcella Bragio, Woody Herelson, Jenny Slate, Riz Ahmed, Mac Brandt, Ron Cephas Jones, Michelle Lee, Melora Walters, Sope Aluko, Reid Scott, Sam Medina, Donald K. Overstreet, Scott Haze, William W. Barbour Christian Convery

Een mysterieuze buitenaardse symbioot wordt naar de aarde meegenomen voor onderzoek en bindt zich aan mensen. Het wezen dat ontstaat ontwikkelt eeuwige honger gepaard met een voorkeur voor mensenvlees. Dit basisplot zal voor veel horror- en thrillerfans niet heel verrassend zijn. Toch weet ‘Venom’ de kijker te verbazen. De reden? Dit is geen horrorfilm of thriller, het is een buddy-comedy.

Toegegeven, deze toon is niet door de hele film te zien. Door de film heen verandert de sfeer meerdere keren. Voordat het symbioot dat we leren kennen als Venom zich hecht met journalist Eddie Brock, zien we het leven van Brock in korte tijd volledig in elkaar storten. Door koppige stommiteiten verliest hij in twee scènes, van in totaal zo’n twee minuten, zijn baan en zijn verloofde. Tekenend voor de emotionele standaard in deze film is dat er geen ruimte is voor Brock om deze klap te verwerken. Na een reactie van enkele seconden worden de zes maanden erna overgeslagen. In de daaropvolgende scènes over het leven van Eddie wordt de emotionele impact van die periode zichtbaar, maar het voelt alsnog gehaast.

Ondanks het gehaaste tempo blijft de film in het begin overeind. Daarvoor is slechts één persoon verantwoordelijk; Tom Hardy. Hij weet de balans goed te bewaren tussen het rechtschapen karakter van Eddie, en het drama dat zich om hem heen voltrekt. Vervolgens, zodra Venom (wiens stem Hardy zelf heeft ingesproken) zich aan hem gebonden heeft, weet hij meesterlijk op zijn eigen spel te reageren. Hij brengt als geïnfecteerde mens een hilariteit met zich mee die de film aanzienlijk lichter maakt, hoewel veel comicbook-fans dit wellicht minder zullen waarderen.

‘Venom’ kent vele problemen, die wellicht verklaard kunnen worden door het ellenlange productieproces. De eerste scripts voor een Sony Pictures-film over Venom stammen uit 2007, en dat is te zien. Karakters als Anne (de verloofde van Eddie) en Carton Drake (de slechterik) voelen alsof ze uit een totaal andere film komen dan het karakter van Eddie. De producers konden zichtbaar geen duidelijke lijn trekken in de richting die Venom in moest gaan, waardoor het resultaat redelijk onoverzichtelijk is.

‘Venom’ is daardoor dus een zooitje. De productie heeft geen duidelijke lijn kunnen trekken, waar de verhaallijn en meerdere karakters het slachtoffer van geworden zijn. Desondanks werkt het geheel. Tom Hardy weet het publiek volledig in te pakken en de chemie tussen Eddie en Venom (dus in feite tussen Tom Hardy en Tom Hardy) spat van het scherm. Zonder zijn optreden valt de film als een kaartenhuis in elkaar.

Met een nieuwe innemende antiheld heeft Sony in Venom wellicht een nieuwe kans op een eigen superheldenuniversum, maar voor de toekomst zal het productieteam toch echt duidelijke keuzes moeten maken.

Teun van der Maas

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 oktober 2018
Digital download: 1 februari 2019
VOD-release: 20 februari 2019
DVD-, blu-ray, blu-ray 3D, en 4K UHD-release: 20 februari 2019