Ver van familie (2008)

Regie: Marion Bloem | 150 minuten | drama | Acteurs: Terence Schreurs, Anneke Grönloh, Camilla Siegertsz, Katja Römer-Schuurman, Riem de Wolff, Nada van Nie, Gepke Witteveen, Joep van der Geest, M. Jaro Wolff, Ilse Bloem, Luc Prawoto, Jonathan de Weers, Mary-Lou Kerver-Berends, Janina Pakasi, Yola Geldtmeijer, Grace Bernardus, Leona Philippo, Ricci Scheldwacht, Carlo Scheldwacht, Elle van Rijn, Joey Geldtmeijer, Maurice Rugebregt, Martin Schwab, Freek Lodeweges, Charles Renoult, Bart de Vries, Lindsay Pronk, Harry van Rijthoven, Griselda Molemans, Cynthia Giezenberg, Jersey Loupatty, Alex Mehlbaum, Mandy Geldtmeijer, Reggie Baay, Judith Hees, Clara de Ceunink van Capelle, Klaas Drupsteen, Rickey Hamwijk, Jaap Pop, Patrick Neumann, Robin Drabe, René Cornelissen, Gabie Roelofsen, Priscilla Siswoko, Jaime Geldtmeijer, Maniche Loupatty, Michel Sorbach, Donnee Prawoto, Patrick Drabe, Merel Rugebregt, Michael Loupatty, Debbie van Cappellen, Demi Drabe

Barbie König (Terence Schreurs) laat weinig achter als ze na de dood van haar stiefmoeder Patty (Gina Balzouman) halsoverkop Amerika verlaat. Haar vader Buddy (Maurice Rugebregt) is al jaren dood en de overspelige verhouding met haar overbuurman Matt (Ryan Kessler) schiet na zeven jaar nog steeds niet echt op. Bovendien heeft ze in de spullen van haar stiefmoeder brieven en kaarten gevonden van de familie uit Nederland, wat haar verlangen naar haar oma Em (Anneke Grönloh) doet oplaaien met wie ze altijd een zeer hechte band had.

In Nederland is de ontvangst van de familie wat aan de lauwe kant. Barbie’s komst wordt als een bedreiging beschouwd voor oma Em die een zwakke gezondheid geniet en al bijna dood was geweest en een hereniging tussen grootmoeder en kleindochter wordt dan ook uit alle macht tegen gehouden. Maar afgezien daarvan herinnert Barbie’s aanwezigheid de familie ook ongewild aan nare en heftige gebeurtenissen uit het verleden waar geen van hen graag lang bij stilstaat. Ook hebben de verschillende familieleden al voldoende aan hun eigen sores om zich ook nog al te zeer te willen verdiepen in die van Barbie.

‘Ver van familie’ is een gezellige familiefilm. Er is heel veel eten en naast de onderlinge warmte vindt het nodige gekibbel plaats tussen de familieleden wat het gevoel van een heus inkijkje in een echte familie versterkt. Dat er zoveel familieleden zijn en bijna even zoveel verhaallijnen benadrukt dit intieme en levensechte karakter alleen maar. En net als in een willekeurige familie komen onder druk geheimen boven water waar iedereen in meer of mindere mate van op de hoogte is, maar waarvan altijd wordt gedaan of ze er niet zijn. Zo wordt ook hier langzaamaan oud zeer verwerkt door de komst van het nichtje uit Amerika. De rol van Anneke Grönloh is mooi uitgewerkt en erg goed gespeeld en Terence Schreurs als Barbie laat eigenlijk maar een keer een steek vallen als ze door de telefoon haar minnaar Matt de bons geeft en zo dramatisch huilt en tekeergaat dat plaatsvervangende schaamte optreedt, maar verder speelt ze ijzersterk, ondanks dat haar personage nogal oppervlakkig is gebleven. Voor iemand die zoveel vreselijks heeft meegemaakt in haar jeugd, ongewenst zwanger is van een getrouwde man en berooid op een ander continent is aangekomen, is kettingroken om al dit leed tot uitdrukking te laten komen misschien wat aan de magere kant.

Het overige acteerwerk verder is aardig, maar de teksten worden zo belabberd en beslist niet realistisch uitgesproken dat een enkele positieve uitschieter, zoals die van Johnny de Mol, direct op eenzame hoogte staat. Echt vreemd is het wanneer Barbie opeens verdwenen is. De familieleden gaan wel naar haar op zoek, maar ze lijken er nauwelijks van ondersteboven te zijn dat zo’n jonge vrouw in een vreemd land rondzwerft, hooguit vinden ze het onhandig, omdat ze haar tegen elke prijs bij oma Em weg moeten zien te houden. Een misplaatst soort luchtigheid.

De Indische insteek is sterk en zwak tegelijk. De familie is wel Indisch, maar de film is gelukkig geen allochtonen kitsch, het zijn net ‘normale’ mensen met de gebruikelijke problemen en dat is mooi symbolisch is voor de vrijwel geruisloze integratie van deze grote etnische minderheid. Maar naast al het Indische eten en wat terloops gepraat over het Jappenkamp is er niets wat dwingend Indisch aandoet, je ziet bijvoorbeeld het eten wel, maar je ruikt en proeft het niet en wat de familie nu typisch Indisch maakt… Dit al te wisselende niveau is typerend voor de hele film. Leuk en onderhoudend, maar geen hoogvlieger, ondanks alle zorg en toewijding die er overduidelijk aan is besteed.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 oktober 2008