Verre vrienden (2010)

Regie: Marleen Jonkman | 50 minuten | drama, korte film | Acteurs: Leny Breederveld, Jelka van Houten, Ceci Chuh, Dragan Bakema, Melody Klaver, Mutaleni Nadimi, Kuno Bakker, Mattijs Jansen, Nelson van Ewijk, Casper Knipscheer, Lennaerd Renwarin, Annet Saatrube, Destiny Wegman, Esperanza Groen, Don Groen, Zoë Harriford-McLaren, Jamal Narraina, Mohammed Boubaouch, Mohammed Akrah, Anouar El Ghali, Joska Kruijssen, Mounir Kramti, Mary Louise Moher, Derek Crump, Renato Zamboni, Thomas den Drijver, Arthur Lieveld, Ilse van de Reep, Mira Voorn

Het is een bekend fenomeen in sommige steden, wijken of buurten: het slechts oppervlakkig kennen van je buren. Soms zie je ze weken niet, en als je ze dan vluchtig ontmoet als je net de zware boodschappen naar binnen aan het sjouwen bent en je kind nog jengelend in het autostoeltje zit, heb je geen tijd voor een praatje. De buren meestal ook niet, trouwens, dus blijft het bij een groet.

Met ‘Verre vrienden’ schetst Marleen Jonkman (naar een scenario van haarzelf en Janneke Jonkman) een portret van een drietal vrouwen, in verschillende stadia van hun levens. Zij wonen erg dicht bij elkaar, maar door hun eigen beslommeringen of desinteresse kennen zij elkaar nauwelijks. De oudste van de drie is de gescheiden Ans (Leny Breederveld). Ze woont aan de Javastraat 23 in Amsterdam – voor de bedevaartgangers onder u: daar is deze One Night Stand ook echt opgenomen, in ieder geval de buitenscènes – en heeft een baan als receptioniste in een hotel. Haar dochter Felicity (Melody Klaver) is al enige tijd uit huis, daarom heeft ze besloten haar kamer te verhuren. De huurster heet Lise. Zij is vanwege nog onbekende redenen uit Duitsland gekomen om een tijdje in Nederland te gaan wonen. Hoe dan ook: lang genoeg om zich opgegeven te hebben voor een taalcursus. Lise is jong, eenzaam, maar ook vriendelijk en behulpzaam. Ze draagt een geheim met zich mee. Tenslotte maken we kennis met de buurvrouw van Ans en Lise, Machteld, net 35 geworden en in een soort midlife crisis beland. Ontevreden met haar relatie met de lieve, maar wat opdringerige Thomas (Dragan Bakema) is ze vooral op zoek. Maar naar wat? Wil ze een kind of zoekt ze juist het tegenovergestelde van stabiliteit?

In ‘Verre vrienden’ wordt sterk geacteerd. De drie belangrijkste actrices maken indruk met hun naturelle spel. Ook Melody Klaver en Dragan Bakema zijn goed in hun kleine rollen. Naast het prima werk van de cast is de film visueel ook een plaatje: de cast wordt gevangen in mooie close ups, waarbij de onderhuidse emoties duidelijk worden, en in artistieke kaders, soms in bijzonder fel (zon)licht. Erg fraai. Er wordt prima gewisseld tussen de verhalen van de drie vrouwen, zodat de kijker steeds geprikkeld blijft. Het toevoegen van de schijnbaar betekenisloze scènes in de straat dragen bij aan het inspirerende gevoel dat de film uitdraagt: in ieder mens schuilt een verhaal.

Monica Meijer