Verzet (2013)

Regie: Rob Lücker | 50 minuten | komedie, drama | Acteurs: René van ’t Hof, Porgy Franssen, Sanne Vogel

Gewaagd is het zeker, een dermate luchtige komedie over het verzet in de oorlog. In ‘Verzet’, een televisiefilm van het project One Night Stand, worden de oorlog, razzia’s en de werkwijze van de Duitsers niet al te serieus genomen. Dit kan natuurlijk uitmonden in een slappe poging lollig te zijn, maar mede dankzij het heerlijke spel van René van ’t Hof en Porgy Franssen wordt dit ondanks een aantal flauwigheden voorkomen. Het scenario van ‘Verzet’ is van Luuk van Bemmelen (‘Dik Trom’, 2010; ‘Pizza Maffia’, 2011) en de regie is in handen van Rob Lücker.

De schijnheilige Fons (René van ’t Hof) heeft bijzonder veel moeite in de omgang met andere mensen, vandaar misschien ook wel zijn extreme passie voor porselein en aardewerk. Als op een gegeven moment een bijzonder zeldzaam vaasje op zijn pad komt moet en zal hij dit unieke stuk aan zijn verzameling toevoegen. De enige manier om het vaasje uit de handen van Hauptsturmbahnführer Bernd (Porgy Franssen) te houden is het aanbieden van een onderduikadres voor het Joodse meisje Rachel (Sanne Vogel).

Vooral de scènes waarin Van ’t Hof en Franssen steggelen over het porseleinen vaasje leiden tot enorme hilariteit. De over de top ss-officier Bernd is met zijn flamboyante verschijning een uitstekende aanvulling op de schuchtere Fons. Samen laten zij zien dat ook in de meest verschrikkelijke gebeurtenissen humor verborgen ligt.

De oorlog wordt op een hele nieuwe manier belicht in ‘Verzet’. Door taboes te doorbreken wordt de banaliteit van het leven in oorlogstijd scherp weergegeven. Dat niet iedereen een held kan zijn maakt ‘Verzet’ op zeer komische wijze duidelijk. Deze vernieuwende insteek valt de makers te prijzen, het is misschien ook wel een lichte vorm van verzet om de oorlog op een dusdanig andere manier weer te geven.

Robin Zwaan

‘Verzet’ wordt vrijdag 6 december om 21.05 uur uitgezonden op Nederland 2.