Vice (2015)

Regie: Brian A Miller | 96 minuten | actie, avontuur, science fiction, thriller | Acteurs: Ambyr Childers, Thomas Jane, Bryan Greenberg, Bruce Willis, Johnathon Schaech, Charlotte Kirk, Brett Granstaff, Ryan O’Nan, David Gordon, Colin Egglesfield, Cameron Brexler, Jesse Pruett, Tyler Jon Olson, Don Harvey, Lydia Hull

Stel je een vakantieoord voor, waar je je wildste fantasieën ongestraft mag uitoefenen. Waar ga je dan voor? Meer ijs eten dan je op kunt? Urenlang zonnen zonder dat je verbrandt? Welnee, Julian Michaels (Bruce Willis in de verveeld-kijken-modus) weet het wel beter: mannen (hebben vrouwen geen vakantie nodig?) willen banken overvallen en vrouwen verkrachten! Laat hij nou net het concept in handen hebben, waarmee dat mogelijk is: in zijn ‘Vice’, een complex in een grote Amerikaanse stad waar hij van de corrupte politie immuniteit heeft gekregen, kunnen klanten met zogeheten artificials (uitermate echt lijkende robots met gevoelens en dergelijke!) hun gang gaan. De dag er na, wordt alles weer gereset, het geheugen van de artificials wordt gewist of gemodificeerd en eventueel worden ze weer tot leven gewekt als een vechtpartij iets uit de hand liep.

Agent Roy (Thomas Jane) heeft het niet zo op met Vice en diens eigenaar, hij is er zeker van dat de mensen die daar ooit vakantie vierden, in het echte leven hun realiteitszin kwijt zijn en hun criminele activiteiten gewoon voortzetten. Jammer genoeg voor hem staat hij er praktisch alleen voor en heeft zijn baas hem op een andere zaak gezet. Ondertussen maken we kennis met artificial Kelly (Ambyr Childers), wiens droom een eerste aanzet geeft voor problemen. Artificials horen geen herinneringen te hebben, bij Kelly is er blijkbaar iets verkeerd gegaan. Wanneer ze in angst en paniek door de beelden op haar netvlies het resort verlaat, beveelt Julian zijn handlangers om haar op te sporen, voordat de wereld erachter komt dat zij een artificial is. Dan komt Roy haar ook op het spoor en moet Kelly alles op alles zetten om haar leven (al weet ze inmiddels wat dat waard is) te redden.

Het idee dat aan ‘Vice’ ten grondslag ligt, klinkt best origineel (voor de mensen die nog niet eerder gehoord hebben van Michael Crichtons ‘Westworld’ uit 1973 dan). Aan de uitvoering schort echter nog wel het een en ander. Ten eerste wordt er gewoonweg te weinig met het concept van kunstmatige intelligentie en virtual reality gedaan. Er wordt wel een balletje opgegooid door Roys personage, maar zo’n opmerking blijft in het luchtledige hangen en de potentie (of het nu satire of kritiek is) wordt niet ten volle benut. Ten tweede is het nauwelijks voor te stellen dat een bedrijf als Vice in het echt zou kunnen bestaan. De filmmaker doet helemaal niets om dat geloofwaardig te laten zijn en laat zijn personages lukraak verkrachten, vrouwen mishandelen en moorden, alleen omdat dat nu eenmaal spectaculair lijkt op het scherm.

Een groot deel van ‘Vice’ bestaat uit saaie, langdradige schiet- en achtervolgingsscènes en het is gewoon lachwekkend hoe slecht sommige bewakers kunnen richten. Sommige dialogen zijn tenenkrommend in al hun uitleggerigheid en die blauwgrijze waas over het beeld hangt ook snel de keel uit. Helemaal zonder amusementsfactor is ‘Vice’ overigens niet; Ambyr Childers maakt nog het beste van haar rol, Thomas Jane heeft wel betere rollen gespeeld maar hoeft zich voor deze film ook niet te schamen. De speelduur is acceptabel. Voor niet al te veeleisende actiefilmliefhebbers is de film nog best uit te zitten, maar het is verre van een memorabele science fiction film.

Monica Meijer

Waardering: 2

VOD-release: 7 juli 2015
DVD- en blu-ray-release: 21 juli 2015