Victor Victoria (1982)

Regie: Blake Edwards | 132 minuten | muziek, komedie, romantiek | Acteurs: Julie Andrews, James Garner, Robert Preston, Lesley Ann Warren, Alex Karras, John Rhys-Davies, Graham Stark, Peter Arne, Herb Tanney, Michael Robbins, Norman Chancer, David Gant, Maria Charles, Malcolm Jamieson, John Cassady

Dat Victoria Grant zo’n goede stem heeft dat ze een glas kapot kan zingen, helpt haar niet aan een baan bij de nachtclub ‘Chez lui’. Gedesillusioneerd, maar vooral erg hongerig na een ongewilde vastentijd van vier dagen druipt ze af naar haar hotel. Daar wacht de eigenaar haar op. Hij eist dat ze haar achterstallige huur desnoods in natura voldoet. Een reddende engel in de vorm van een kakkerlak redt haar uit deze benarde situatie. De kakkerlak zal haar zelfs helpen om zonder een cent op zak in een restaurant een dubbele maaltijd te verorberen. De zanger, entertainer Toddy (Robert Preston) was getuige geweest van haar mislukte auditie in ‘Chez lui’ en vraagt zich af hoe ze al dat eten gaat bekostigen. Gul nodigt Victoria hem uit om vooral ook een maaltijd te verorberen ‘op haar kosten’. Maar haar plannetje om de kakkerlak op het eind in de salade te smokkelen mislukt en Victoria en Toddy moeten halsoverkop het restaurant uit vluchten. De enig goede kleding van Victoria is door de regen waardeloos geworden en Toddy is net die ochtend door zijn veel jongere vriend verlaten. Beiden kunnen wel wat troost van een vriend / vriendin gebruiken.

Als Victoria de volgende ochtend in mannenkleren de onverlaat, die Toddy zoveel verdriet heeft gedaan, een oplawaai verkoopt, bedenkt Toddy een ingenieus plan. Victoria moet als man door het leven gaan en de wereld zal aan haar voeten liggen. En zo geschiedt. Als de mysterieuze Poolse graaf Grazinski treedt ze op als een vrouw waarna ze zich ontpopt als een man. De gangster King Marchand is aanwezig bij dat eerste optreden en wordt hopeloos verliefd op haar. Jammer genoeg voor deze zeer mannelijke man blijkt het object van zijn liefde geen beeldschone vrouw, maar een man te zijn.

Dat Julie Andrews een van de mooiste zangstemmen van het toneel en witte doek heeft, is natuurlijk bekend. Dat ze kan acteren ook. Maar in deze film is ze wel heel bijzonder. In een decor van bordkarton met namaaksneeuw loopt ze zo moedeloos en ze koud en hongerig over straat dat je automatisch met haar mee huivert, terwijl je hart breekt door medelijden. Ook haar zang en dans is hier van een heel aparte klasse, net als haar vermogen om in een moeite door te ontroeren en te vermaken. Zonde dat haar nominatie voor een Oscar niet verzilverd is. Datzelfde geldt voor de andere, erg sterke rollen, zoals van Lesley Ann Warren die met heerlijk veel zwierigheid de über-bimbo Norma speelt. Ze praat ordinair, ziet er ook zo uit, is extreem vulgair en gebruikt haar lichaam tegenover mannen alsof het snoepgoed is. Onvergetelijk is de scène waarin ze eerst net als de rest van de zaal dolenthousiast reageert op het optreden van Victoria, maar naarmate Marchand steeds duidelijker gecharmeerd van Victoria raakt, worden Norma’s blikken zuurder en venijniger. Ze is dan ook erg opgelucht dat Victoria Victor blijkt te zijn, maar vooral triomfantelijk dat haar plaats aan Marchands zijde onbedreigd is.

‘Victor Victoria’ kan met een gerust hart keer op keer bekeken worden, de film blijft grappig, ontroerend en zeer, zeer onderhoudend. De choreografieën en zang zijn fraai, de verwikkelingen soms heerlijk flauw en idioot. Het resultaat is een mooie mix van musical, komedie en als kers op de taart de valide vraagstelling wat het nu precies betekent om hetero of homoseksueel te zijn.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 30 september 1982