Victoria (2015)

Regie: Sebastian Schipper | 140 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, André Hennicke, Anna Lena Klenke, Hans-Ulrich Laux, Eike Frederik Schulz, Adolfo Assor, Jan Breustedt, Ambar de la Horra, Anne Düe, Daniel Fripan, Martin Goeres, Philipp Kubitza, Nadja Laura Mijthab, Dennis Oestreich, Ulrike Runge

‘Victoria’ maakte indruk op de laatste Berlinale. Positieve recensies in onder meer Variety en Hollywood Reporter en verscheidene Duitse filmprijzen (Lola’s) waren het gevolg, en voorspellen een goede Nederlandse toekomst voor dit project, dat voorafgaand aan het kijken vooral onze interesse wekt vanwege het uitgangspunt. ‘Victoria’ bestaat uit één take van 130 minuten, waarin een eenzaam clubbende Spaanse studente (Costa) wordt meegesleept in de nachtelijke perikelen van een groep Berlijnse jongeren, die naar later blijkt een bankoverval moeten uitvoeren.

Het concept van de Duitse filmmaker Sebastian Schipper (47) is een organisatorische en technische tour de force, waarbij wordt gebruikgemaakt van nabijgelegen locaties in het Berlijnse stadsdeel Mitte. Uitdagender nog dan een verwante film als ‘Lola Rennt’, waarin de camera een rennend hoofdpersonage volgt in 81 minuten. Te uitdagend misschien voor een goed ritme, want hoewel de aanpak zich uitstekend leent voor de spannende tweede helft van de film, waarin de ontwapenende Victoria de nerveuze amateurovervallers bij de hand neemt, is het eerste uur een hele zit.

Hoofdrolspelers Laia Costa en Frederick Lau (groepsleider Sonne) worstelen in het eerste filmdeel – een romantische ontdekkingstocht van twee jonggeliefden, overduidelijk met de formule. Er is zeker chemie, vaststaat dat extra takes en montage-ingrepen voor een beter resultaat zouden hebben gezorgd. Het ontbreekt de kijker in het trage eerste uur, dat nog het meest aan een geïmproviseerde auditie doet denken, aan context en overtuiging om zich maximaal te laten meeslepen in het avontuurlijke karakter van de film.

Die krijgt vervolgens wel de juiste vaart met de bankoverval en de afwikkeling ervan. In de actiegerichte tweede helft van ‘Victoria’ betaalt de one-takeformule zich uit; zij draagt in grote mate bij aan het realiteitsgehalte, en de achterliggende gedachte dat jongeren zich op intuïtieve wijze in situaties kunnen begeven waarin toeval de overhand heeft – met alle gevolgen van dien, overtuigt door de kwaliteit van de uitvoering. Costa toont zich daarin een ongepolijst talent. En Hollywood mag blij zijn met dit experiment; een uitgebeende remake laat op zich wachten.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 augustus 2015
VOD-release: 21 januari 2016
DVD-release: 21 januari 2016