Victory (1981)

Regie: John Huston | 110 minuten | actie, drama, oorlog | Acteurs: Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Max von Sydow, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Paul van Himst, Co Prins, Gary Waldhorn, George Mikell, Laurie Sivell, Carole Laure, Arthur Brauss, Michael Cochrane, Daniel Massey, Benoit Ferreux, Jack Lenoir, Zoltan Gera, Julian Curry, Jack Kendrick, Anton Diffring

Een film waarbij de hoofdrollen gespeeld worden door een topacteur, een oppervlakkige actieheld en de beroemdste voetballer van de wereld; een zeer bijzondere combinatie. Regisseur John Huston heeft in deze film uit 1981 onder andere Michael Caine, Sylvester Stallone en Pelé bij elkaar weten te brengen voor dit sportdrama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

Michael Caine is de leider en aanvoerder van een voetbalteam bestaande uit geallieerde voetballers van verschillende nationaliteiten die het mogen opnemen tegen het Duitse nationale elftal. De Duitsers willen deze wedstrijd, die in Parijs zal plaatsvinden, gebruiken als propagandastunt terwijl de voetballers van de gelegenheid gebruik willen maken om te ontsnappen. De Duitsers willen geen gezichtsverlies lijden en zullen er alles aan doen om als winnaars van het veld te stappen. Op de schouders van de voetballers rust de zware taak om goed partij te bieden aan de Duitsers. Maken deze helden een kans tegen Die Mannschaft?

Op zich een interessant gegeven voor een redelijke film, zeker gezien de potentie van de cast. Helaas komt ‘Victory’ niet altijd even goed uit de verf. De film speelt zich dan wel af tijdens de Tweede Wereldoorlog, er wordt geen goed beeld van de oorlog geschetst. De gevangen in het kamp hebben het uitermate goed en beschikken over alle voorzieningen. Daarnaast is de Duitse bezetter is ook nog eens aardig en sympathiek (Max von Sydow) en zo wordt de indruk van de oorlog erg slecht weergegeven. Er is geen spanning, geen dreiging en geen gevoel van angst die oorlog hoort op te roepen. Dit is jammer, want op deze manier worden de tegenstellingen tussen de Duitsers en de krijgsgevangen onderbelicht.

Bijna alle voetballers in het team worden gespeeld door echte spelers en ook niet door de minsten. Zo zijn Pelé, Bobby Moore en Osvaldo Ardiles samen vijf maal wereldkampioen geworden. Gedurende de film wordt er weinig van deze spelers getoond, de nadruk ligt dan op Michael Caine en Stallone, maar op het eind van de film, tijdens de grote wedstrijd wordt dit goed gemaakt en zien we onnavolgbare acties van Pelé en Osvaldo Ardiles. Dit maakt de film toch bijzonder.

Het script is dus redelijk te noemen, maar de uitvoering is hier en daar wat zwak. Acteren kan je wel overlaten aan mannen als Michael Caine en Max von Sydow. Sylvester Stallone speelt, zoals altijd, met weinig diepgang. Stallone als voetballer kan natuurlijk helemáál niet, zelfs als keeper is hij niet overtuigend. Het acteerwerk van Pelé is bijzonder matig, maar dat wordt hem vergeven door de kunsten die hij op het voetbalveld vertoont.

Al met al een redelijke film en ‘Victory’ scoort het winnende doelpunt in blessuretijd. Met de hakken over de sloot.

Hendrik Dijkhuis