Vikings: Journey to New Worlds (2004)

Regie: Marc Fafard | 40 minuten | documentaire

Deze IMAX film over de ‘Vikings’ komt het best tot zijn recht wanneer de ‘Journey to New World’ ingezet wordt. Prachtige cameravoering in vogelvlucht over de meest uitgelezen landschappen van IJsland en Groenland maken deze documentaire meer dan de moeite waard. Vanaf het begin wordt al duidelijk gemaakt dat de Vikingen, of Noormannen, meer waren dan barbaren met gehoornde helmen. Die hoorns hebben er namelijk nooit opgezeten en barbaren waren het ook allerminst. Tuurlijk werd er gemoord en geplunderd, maar er wordt meer nadruk gelegd op de rijke cultuur van deze stammen uit Scandinavië.

De invloed van de ‘Noormannen’ heeft, zo wordt fascinerend duidelijk, haar sporen nagelaten, van de naam van Franse provincies tot diep in Rusland en het Midden-Oosten. Maar het grootste deel van de film wordt gewijd aan de westwaartse tocht, richting de huidige VS. Eerst is het de heetgebakerde Erik the Red die IJsland ‘ontdekt’ en er een kolonie sticht, later diens zoon Leif Eriksson die nog verder durft en via diverse tussenstops uiteindelijk in een land aankomt, dat hij ‘Vinland’ doopt. Pas vrij recent is onomstotelijk vast komen te staan dat dat land het huidige Newfoundland is. Geschriften uit die tijd, lange tijd afgedaan als sagen, bleken plotseling heel accuraat te zijn.

Diezelfde geschriften geven overigens ook een fraai beeld van de dagelijkse bezigheden van de Viking-families. Die worden onder begeleiding van sfeervolle muziek op het grote scherm verbeeld.

Toch is de grote meerwaarde juist die eerder genoemde beelden van de landschappen van IJsland en Groenland. Watervallen, groene weiden, spuitende geisers en massieve ijsvlaktes, dat geeft de film haar bestaansrecht als IMAX-documentaire en geeft de kijker een gevoel van ontzag voor deze Middeleeuwse avonturiers die (vaak met hun gezinnen) huis en haard verlieten en zich in het ongewisse stortten op zoek naar een beter leven.

Hans Geurts