Voor elkaar gemaakt (2017)

Recensie Voor elkaar gemaakt CinemagazineRegie: Martijn Heijne | 93 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Loes Haverkort, Fabian Jansen, Roeland Fernhout, Eva van de Wijdeven, Sanne Vogel, Nick Vorsselman, Don Alphonso, Nick Golterman, Merel Heinis

In Duitsland konden ze er onbedaarlijk om lachen, de komedie ‘Vaterfreuden’ uit 2014. De in zijn thuisland mateloos populaire Matthias Schweighöfer – een man met vele talenten, want hij regisseerde de film niet alleen, maar produceerde hem ook en speelde bovendien de hoofdrol – wond het publiek met gemak om zijn vinger. Het Duitse filmpubliek ging massaal naar de bioscoop om hun held – hadden we al gezegd dat hij ook nog zanger en stemacteur is? – zich door een fret in zijn geslachtsdeel te laten bijten. Zo bracht ‘Vaterfreuden’ – wat zoiets betekent als ‘plezier hebben in het vaderschap’ – een slordige achttien miljoen euro in het laatje. Filmmaker Martijn Heijne, wiens speelfilmdebuut ‘Sneekweek’ (2016) het subgenre van de polderhorror een kleine impuls gaf, zag wel brood in een Nederlandse variant van ‘Vaterfreuden’ en ging met het concept aan de slag. Het resultaat is ‘Voor elkaar gemaakt’ (2017), een flauwe romantische komedie waarvan je het verloop van tevoren al kunt voorspellen en die de toch al gehavende reputatie van de Nederlandse romkom weinig goeds zal doen.

Ten opzichte van het Duitse origineel is in het scenario maar weinig veranderd. Felix (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) is een eind twintiger die geen werk heeft, niet studeert en zijn dagen slijt met feestjes en vrouwen. Zijn broer Jelle (Fabian Jansen), die ze zoals dat heet niet helemaal op een rijtje heeft, komt noodgedwongen een tijdje bij hem inwonen, en hij neemt zijn op honing verzot zijnde fret Johnny mee. Omdat de twee geen cent te makken hebben, stelt Jelle voor om voor veel geld hun sperma te doneren bij een door Beau van Erven Dorens gerunde fertiliteitskliniek. Diezelfde avond belandt Felix in bed met zijn bloedmooie maar getrouwde ‘friend with benefits’ (Birgit Schuurman), die een experiment met hem wil uithalen. Ze bindt hem vast aan het bed, knijpt de toevallig voorhanden zijnde schenkhoning over zijn naakte lijf en gaat dan vrolijk zitten bellen met het thuisfront. En dat terwijl fretje Johnny niet lekker in zijn kooitje zit, maar vrij door het huis rondscharrelt. Je raadt vast al waar dit naartoe gaat…

In het ziekenhuis blijkt Johnny Felix zaadleiders te hebben doorgeknabbeld, met als gevolg dat Felix ‘zaakje’ nog wel werkt, maar hij geen kinderen meer kan krijgen. Nooit had hij eraan gedacht dat ooit te willen, tot nu. Zeker als hij op het verjaardagsfeestje van zijn nichtje geconfronteerd wordt met al die kleine kinderen, zorgzame vaders en stellen die hun eisprong in de gaten willen houden. Jelle ziet zijn broers frustratie en besluit bij de spermabank in te breken om uit te vinden waar Felix’ zaad gebleven is. Hij trekt de conclusie dat niemand minder dan de ambitieuze tv-persoonlijkheid Jip Hagen (Loes Haverkort) – presentatrice van een ‘Over de roooie’-achtig format – degene moet zijn die Felix’ kind draagt. Omdat het zijn enige kans op een kind is, probeert hij contact te leggen met Jip, en hoewel ze aanvankelijk niks van hem moet weten, ontdooit ze al snel. Zeker als Felix zijn bijdehante achtjarige nichtje Mila in de strijd gooit. Al heeft hij ook de nodige leugentjes (om bestwil) nodig om haar te kunnen benaderen.

Met Matthijs van de Sande Bakhuyzen heeft ‘Voor elkaar gemaakt’ een sympathieke hoofdrolspeler en dat heeft deze film absoluut nodig, want op vrijwel alle andere vlakken schiet dit voorspelbare niemendalletje tekort. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘Voor elkaar gemaakt’ is niet grappig en Van de Sande Bakhuyzen en tegenspeelster Loes Haverkort hebben geen chemie met elkaar. En laten dat nou net twee essentiële aspecten zijn van een romkom. Laten we eerlijk zijn: grappen over doorgeknabbelde zaadleiders, op handen zijnde eisprongen en bevallingen from hell zijn vrijwel altijd flauw en clichématig. In Duitsland lachen ze daar misschien om, maar in Nederland houden we er een ander soort humor op na. Personages als Jelle, maar ook Felix’ neurotische schoonzus Monica (Sanne Vogel), Jips kwallebak van een vriend Ralph (Roeland Fernhout) en haar bazige agent en beste vriendin Petra (Eva van de Wijdeven) zijn te karikaturaal om het publiek te kunnen aanspreken en zijn vrienden zijn te kleurloos. Ook Van de Sande Bakhuyzen zagen we vaak beter, maar in het land der blinden is eenoog koning. Dat het meer had kunnen zijn, zien we in de spaarzame scènes die Felix heeft met de achtjarige Mila, wier grote mond vooral een manier is om haar angsten te verbloemen. In zijn pogingen Jip voor zich te winnen, helpt Felix zijn nichtje om die angsten te overwinnen.

Misschien is Duitse humor de onze niet, misschien is ‘Voor elkaar gemaakt’ te snel en niet zorgvuldig genoeg in elkaar gezet. Maar met een romantische komedie die niet meer dan een paar keer grinniken oplevert en waarvan je geen moment gelooft in de ontluikende liefde tussen de twee hoofdpersonen, maak je geen al te beste beurt. En dat terwijl er toch aardig wat talent gemoeid is met deze film, zowel voor als achter de schermen. Zelfs voor mensen die met lage verwachtingen naar deze film gaan kijken, is ‘Voor elkaar gemaakt’ een teleurstelling.

Patricia Smagge

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 20 april 2017
DVD- en blu-ray-release: 8 september 2017